Ekologické hodnocení a značení elektrotechnických výrobků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na možnosti snižování negativních vlivů elektrotechnických výrobků na životní prostředí. Po obecném popisu současného stavu, včetně aktivit zaměřených na udělení environmentálního značení, je pozornost zaměřena na možnosti ekologického hodnocení elektrotechnických výrobků. K tomu je využita legislativa dle norem řady ISO 14020, které jsou zaměřeny na tři možnosti udělování ekologických značek. V praktické části je navržen postup pro udělování značky ECO dle normy ISO 14021. Tu by bylo možné udělovat samotnými výrobci na základě splnění předepsaných podmínek stejně jako je tomu v případě prohlášení o shodě u značení CE.
This bachelor thesis is focused on the possibilities of reducing the negative effects of electrical products on the environment. After a general description of the current state, including activities aimed at awarding environmental labels, attention is focused on the possibilities of ecological evaluation of electrical products. Legislation according to the standards of the ISO 14020 series is applied for this that are focused on three possibilities of awarding eco-labels. In the practical part a procedure for awarding the ECO mark according to the ISO 14021 standard is proposed. This could be granted by the manufacturers themselves on compliance with the prescribed conditions as in the case of the declaration of conformity for the CE marking.
Description
Citation
KANTOROVÁ, A. Ekologické hodnocení a značení elektrotechnických výrobků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Radimír Vrba, CSc. (předseda) Ing. Vladimír Levek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Prášek, Ph.D. (člen) Ing. Martin Šťáva, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Libich, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Studentka seznámila státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné práce a zodpověděla otázky a připomínky oponenta. Průbeh prezentace byl plynulý. Komise studentce dále položila následující otázky v rámci diskuse: -Neměla by se u hodnocení brát do úváhy spíše účinnost než výkon? -Vysvětlete co znamená ISO? -Popište trendy v této problematice ve Francii. Je norma ve Francii náročnější? -Jak aplikovat navržený protokol? -Jak je zde definována opravitelnost?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO