Syntéza frekvenčních filtrů se schopností elektronické rekonfigurace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá problematikou návrhu frekvenčních filtrů s elektronickou rekonfigurací jejich přenosové funkce. Cílem bylo navrhnout nové filtrační struktury v napěťovém i proudovém módu s využitím vhodné návrhové metody. Aktivní prvky jsou implementovány dostupnými transkonduktančními zesilovači, proudovými zesilovači a konvejory, případně napěťovými zesilovači. V práci jsou představeny čtyři aktivní řiditelné filtry. Jejich funkce je simulována v PSpice pomocí modelů na tranzistorové úrovni v porovnání s ideálními průběhy (ideální modely). Dvě vybraná obvodová řešení jsou doplněna o parazitní a citlivostní analýzu, analýzu stability, teplotní analýzu a analýzu Monte Carlo. Tyto obvody jsou realizovány na desce plošného spoje. Na konci práce jsou představeny výsledky experimentálního měření v porovnání se simulacemi.
This bachelor thesis deals with proposal of frequency filters providing electronic controllability of its transfer function. The main aim was to propose new filtering structures working in voltage and current mode based on suitable proposal methods. Active elements are implemented by available operational transconductance amplifiers, current amplifiers and conveyors, eventually voltage amplifiers. Four different active controllable filters are presented. Their function is simulated in software PSpice with help of models at transistor level in comparison with ideal behavior (idealized models). Two designed filtering structures were chosen and complemented on parasitic, sensitivity, stability, temperature analysis and Monte Carlo analysis. These circuits were realized on PCB. Measurement results are presented at the end of thesis, including comparison with simulations.
Description
Citation
THEUMER, R. Syntéza frekvenčních filtrů se schopností elektronické rekonfigurace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida (předseda) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Petržela, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Jitka Poměnková, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Dřínovský, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise Otázky: Oponent: Otázka: Jak reálná složka výstupního odporu navrženého OTA ovlivňuje funkci navržených filtrů a jak jí lze zvýšit? Mění se s velikostí Iset? Proč má konvejor UCC-N1B tak vysoký výstupní odpor? Student dostatečně odpovídá na dotaz Ind. Dřínovský Otázka: Jaký jste používal generátor, jaké byly impedance vstupní, výstupní? Student dostatečně odpovídá na dotaz doc. Petržela Otázka: Který z filtrů je čistě vaše práce? Student uvádí, že byla snaha o vlastní návrhy, nicméně některé části jsou původ od vedoucího práce
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO