Kruhově polarizovaná anténní řada pro ISM pásmo 24 GHz

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a simulací kruhově polarizované anténní řady pro ISM pásmo 24 GHz. Kruhově polarizovaná mikropásková anténa [1] navržená pro práci na kmitočtu 45 GHz byla použita v návrhu anténní řady. Funkce použité antény byla ověřena v programu CST Microwave Studio a její parametry byly porovnány s konvenční flíčkovou anténou buzenou křížovou aperturou. Následně byla anténa modifikována tak, aby pracovala v ISM pásmu 24 GHz.
This thesis deals with the design and simulation of a circularly polarized antenna array optimized for operation in the 24 GHz ISM frequency band. A circularly polarized microstrip antenna element [1] designed for operation at the frequency 45 GHz, which was used in the antenna array design, was first verified for proper functionality in CST Microwave Studio, and its parameters were compared with a conventional patch antenna excited by a cross aperture. The microstrip antenna element was then redesigned to operate in the 24 GHz ISM frequency band for use in the antenna array design.
Description
Citation
LIYAMBO, E. Kruhově polarizovaná anténní řada pro ISM pásmo 24 GHz [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Blumenstein, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Kadlec, Ph.D. (člen) Ing. Michal Kubíček, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Urbanec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise: Ing. Tomáš Urbanec, Ph.D: Proč anténa nepracuje správně s šířkou pásma? Student vysvětluje. Ing. Petr Kadlec, Ph.D: Kolik parametrů a vzorků jste použil pro simulaci? Student vysvětluje, optimalizační metodu. prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D: Jaká je šířka pásma impedance + jak se liší vaše práce od antén prezentovaných v různých článcích + co jste optimalizoval? Student na otázku nepřímo odpovídá.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO