Porovnání světelných zdrojů z ekonomického hlediska

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá ekonomickým porovnáním světelných zdrojů. Na trhu v současné době neexistuje veličina, pomocí které by se světelné zdroje daly z ekonomického hlediska mezi sebou dlouhodobě porovnat. Hlavním cílem práce je tedy pomocí výpočtů ze zadaných (nebo přímo změřených) parametrů světelného zdroje stanovit jednotné celkové náklady na svícení, díky kterým pak bude možné seřadit zdroje podle cenové výhodnosti. Vyhodnocování probíhá na základě měření 28 světelných zdrojů z různých skupin: klasické žárovky, halogenové žárovky, kompaktní zářivky, kompaktní LED retrofity a stmívatelné LED retrofity s přepínatelnými barevnými režimy. Jedná se o světelné zdroje určené pro osvětlování interiérů domácností, kanceláří, chodeb, atd. V závěrečné části práce se vyjasňuje, jaké světelné zdroje a z jakých důvodů jsou nejvýhodnější a mají největší potenciál do budoucna. Dochází také k porovnání teoretických parametrů udaných výrobcem a parametrů přímo změřených v laboratoři a zhodnocení odchylek mezi nimi. Využití práce spočívá v tom, že spotřebiteli poskytuje výpočetní strukturu, která mu pomůže zorientovat se v nákladech při nákupu světelného zdroje. Dalším přínosem je přehledný popis a poznatky o světelných zdrojích v teoretické části práce.
This bachelor thesis deals with the economic comparison of light sources. On the market there is currently no physical quantity that would enable the light sources to be compared from an economic point of view in long-term perspective. The main objective of the work is, therefore, by calculations of the specified (or directly measured) parameters of the light source to provide a uniform total cost of lighting, thanks to which it will then be possible to sort the sources according to the price benefit. Evaluation is based on measurements of 28 light sources from different groups: the classical bulbs, halogen bulbs, compact fluorescent bulbs, compact LED retrofits and dimmable LED retrofits with color-changeable modes. These light sources are meant to be used for indoor home lighting, offices, halls, etc. The final part of the paper clarifies what kind of light sources and for what reasons they are the most profitable and have the greatest potential for the future. There's also a comparison of theoretical parameters provided by the manufacturer, and parameters directly measured in the laboratory and the evaluation of the deviations between them. The use of this thesis comes from provision of the calculation structure to a user who will better understand the topic of costs while purchasing the light source. Well arranged description and information about the light sources in theoretical part of the thesis is another utility to be mentioned.
Description
Citation
RŮŽIČKA, J. Porovnání světelných zdrojů z ekonomického hlediska [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) Ing. Štěpán Foral, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Jan Morávek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Student seznámil zkušební komisi s výsledky své bakalářské práce. Student prezentoval plynule a srozumitelně. Po skončení prezentace vedoucí práce Ing. Štěpánek přečetl oba posudky včetně otázek oponenta. Student odpověděl na otázky. Místopředseda doc. Ing. Drápela, Ph.D. položil otázku na veličinu, podle které proběhlo stanovení ustálení světelného zdroje. Student na otázku odpověděl uspokojivě. Ing. Krbal, Ph.D. položil otázku na uvažování inflace z hlediska ekonomického. Student odpověděl, že tento faktor nebyl v práci uvažován. Ing. Ptáček, Ph.D. položil otázku na faktor hodnocení zdrojů z pohledu zákazníků. Student odpověděl pouze částečně. Doc. Ing. Drápela, Ph.D. položil otázku na metodiku hodnocení světelných zdrojů v praktické části. Student dotaz zodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO