Stanovení vybraných mykotoxinů ve vzorcích čajů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá vývojem a validací analytické metody využívající vysokoúčinnou kapalinovou chromatografii s fluorescenční detekcí pro simultánní stanovení aflatoxinů a ochratoxinu A v bylinném a ovocném čaji. Teoretická část obsahuje základní přehled skupin mykotoxinů a nejdůležitějších metod, které slouží pro jejich stanovení v potravinách. Větší pozornost je věnována zvláště metodě HPLC a přehledu derivatizačních technik pro zvýšení fluorescenční odezvy aflatoxinů B1 a G1. Praktická část se zabývá optimalizací extrakce a přečištění vzorku, nastavení parametrů instrumentální analýzy a sestavením zařízení pro fotochemickou derivatizaci. Práce se dále věnuje stanovení základních výkonnostních charakteristik pro úspěšnou validaci.
This diploma thesis deals with the development and validation of an analytical method using high performance liquid chromatography method with fluorescence detection for the simultaneous determination of aflatoxins and ochratoxin A in herbal and fruit tea. The theoretical part describes the most common groups of mycotoxins and the most important methods for their determination in food. The great attention is devoted to HPLC method and the overview of the derivatization techniques for aflatoxins B1 and G1 fluorescence response enhancement. The practical part of this study focuses on the optimization of sample extraction and purification, the settings of the instrumental analysis and the photochemical reactor assembly. The thesis also involves the determination of the basic performance characteristics for the successful method validation.
Description
Citation
PUSTKA, V. Stanovení vybraných mykotoxinů ve vzorcích čajů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
1. Diplomant seznámil členy komise s náplní a cílem své diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. V posudku oponenta byla nalezena drobná nesrovnalost. V posudku oponent uvádí hodnocení celkovou známkou A, po zprůměrování všech osmi dílčích kritérií však vychází celková známka B. 4. Diplomant akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny jeho otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: Uvádíte použití bylinného a ovocného čaje. Můžete uvést, které čaje byly použity? Byla metoda dostatečně citlivá i pro detekci nižších koncentrací, než jsou povolené limity obsahu mykotoxinů? doc. Diviš: Byla sledována i robustnost zaváděné metody? doc. Brázda: Jaké jsou detekční limity vámi zaváděné metody a jaká je finanční náročnost? Diplomant v průběhu diskuze zodpověděl všechny doplňující dotazy členů komise. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomant prokázal výbornou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO