Tuhost zemin v oboru malých přetvoření a způsoby jejího měření

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Práce je tvořena teoretickou a praktickou částí. V první části je popsáno chování zemin v oboru malých a velmi malých přetvoření a jeho fyzikální podstata. Následně jsou definovány jednotlivé parametry zeminy, které mají vliv na hodnotu počátečního smykového modulu a na tvar diagramu poklesu tuhosti s rostoucím smykovým přetvořením. V poslední kapitole teoretické části jsou uvedeny jednotlivé metody pro měření tuhosti zemin v oboru malých a velmi malých přetvoření v laboratoři i v podmínkách in-situ s podrobnějším popisem vyhodnocení měření tuhosti zemin pomocí bender elementů. V praktické části bylo provedeno zprovoznění zařízení pro měření tuhosti zemin pomocí bender elementů. Nejprve je popsáno použité laboratorní vybavení a poté jsou uvedeny vlastnosti zkoušené zeminy. Hlavní částí je měření a vyhodnocení vlivu jednotlivých softwarových a hardwarových nastavení přístroje a vlivu efektivního napětí zeminy na měřenou hodnotu počátečního smykového modulu, který je následně porovnán s předpoklady empirických vzorců z odborné literatury.
This thesis consists of theoretical and practical part. Firstly, the soil behaviour at small-strain range and its physical nature are described. Subsequently, the individual soil parameters affecting the value of small-strain shear modulus and the shape of the stiffness reduction curve with increasing shear strain are described. The individual methods of measuring the small-strain stiffness in the laboratory and in-situ with a more detailed explanation of the evaluation of measurements using bender elements are given in the last chapter of the theoretical part. In the practical part, a device for measuring small-strain stiffness using bender elements was put into operation. The used laboratory equipment is described first and then the parameters of tested soil are given. The main chapter is measurement and evaluation of the impact of software and hardware settings and the influence of effective stress of soil on the small-strain shear modulus that is compared with predictions of empirical expressions from the literature.
Description
Citation
HAVLÍČEK, J. Tuhost zemin v oboru malých přetvoření a způsoby jejího měření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
Ing. Petr Svoboda, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Lumír Miča, Ph.D. - místopředseda, Mgr. Alexandra Erbenová, Ph.D. - tajemník, doc. Ing. Vladislav Horák, CSc. - člen, Mgr. Alexandra Erbenová, Ph.D. - člen, Ing. Vlastimil Horák - člen, Ing. Věra Glisníková, CSc. - člen, doc. RNDr. Lukáš Krmíček, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student Jaroslav Havlíček prezentoval svoji bakalářskou práci zabývající se měřením tuhosti zemin v podmínkách laboratoře nestandardními typy zkoušek. Poté reagoval na dotazy a připomínky oponenta práce a dále odpovídal na tyto otázky: Je možné tyto zkoušky porovnat s obdobnými testy, které probíhají na jiných pracovištích? Jaký byl způsob osazování Bender elementů? V rámci obhajoby bakalářské práce odpovídal student výborně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO