Příprava směsných koloidů huminových kyselin s biopolymery

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na možnost využití nových aplikačně výhodných forem směsných koloidů chitosanu a huminových kyselin. V experimentální části byly na základě literární rešerše navrženy a optimalizovány vhodné postupy přípravy hydrogelových a xerogelových směsných forem těchto polymerních materiálů. Při jejich charakterizaci byla hlavní pozornost věnována stanovení obsahu vody a botnacích charakteristik a také jejich mechanickým vlastnostem. Vývoj materiálu byl směřován k průmyslovému nebo zemědělskému využití jeho sorpčních schopností, případně schopnosti imobilizace polutantů v zemědělství a ochraně životního prostředí. Další výhodu představuje možnost řízeného uvolňování HK, využitelná převážně v agrochemii.
This bachelor’s thesis discusses an applicability of innovative colloidal forms of humic acids, prepared by a complexation with biopolymer chitosan. In experimental part, suitable procedures have been proposed and optimized for the preparation of hydrogels and xerogels made of these abundant polymeric substrates. In characterization of resulting materials, major attention was paid to the determination of the water content and the swelling ability. Besides, mechanical properties were studied as well. The development of a desired material aims at an industrial or agricultural utilization of sorption abilities and a tendency to immobilize various pollutants in the environment. Another advantage is represented by the ability to control the release of humic substances from the gel to environments.
Description
Citation
ONDRUCH, P. Příprava směsných koloidů huminových kyselin s biopolymery [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Boleslav Taraba, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Hana Dočekalová, CSc. (člen) doc. Ing. Václav Prchal, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-25
Defence
Lze přípravené perly použít v půdě k imobilizaci kovů? Znáte ekonomické náklady na aplikaci připravených perel na jednotkovou plochu půdy. Proč se použily dané poměry reakčních činidel? Co je TPP? Jaký typ gelu byl připraven z hlediska vazeb? Jak přesně byly hydrogely připravovány - vliv míchání? Proč má chitosan kladný náboj v kyselých roztocích?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO