Prostor jako paradigma výuky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Bakalárska práca sa zaoberá riešením vysokoškolského areálu VUT medzi ulicami Údolní, Úvoz a Tvrdého, a návrhom novej budovy brnenskej Fakulty architektúry. Presun našej školy do kontaktu s Fakultou výtvarných umení, ktorá dnes v areáli sídli, dáva možnosť vytvoriť nie len školský areál, ale dôležitý kultúrny bod na mape mesta Brna. Koncept stojí na vnútornej analýze provozu a väzieb fakulty, ktoré sú transformované do schémy átria.
The bachelor thesis is seeking for an answer about the future of BUT university area between the streets Úvoz, Údolní and Tvrdého, and about the design of new faculty of architecture. The idea of connecting our school with Faculty of fine arts, which is already situated in the area, gives the opportunity to not only create school complex, but to aim for a new cultural spot of the city of Brno. The concept is built uppon the analysis of the working of faculty and its inner connections, that are transformed into the scheme of atrium.
Description
Citation
MADRO, O. Prostor jako paradigma výuky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Jitka Ressová (předseda) Ing. arch. Dana Matějovská (člen) doc. MgA. Milan Houser (člen) Ing. Martin Nedbálek (člen) Ing. arch. Luboš Františák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
Defence
• Prezentace projektu • Ateliér - hlavní prostor školy. Další ústavy budou provázány • Prostorový princip atria • Vysvětlení dispozic na obrazovce a plakátech • Konstrukce – kramzit beton, upřímnost budovy v konstrukční podstatě. Nebude to sendvič, který by lhal, 1 m tlustá konstrukce • Stropy - předpjatý rošt Otázky oponenta- Co vás vedlo ke zvolení technicko-konstrukčního řešení. Student: Chtěl jsem být ve svém návrhu upřímný. Nechtěl jsem volit sendvičovou konstrukci, která by klamala. Beton je také nový a fascinující materiál. Otázky poroty: Ing. arch. Jitka Ressová - na fasádě vidím jasné členění. Jak by to bylo řešeno. Student: prefabrikace, monolit. Jak si myslíte, že dokážete osvětlit vnitřní prostor okny ve stěně šířce 1m? Student: Prokazuje osvětlení na modelu, kde je vyveden i interiér. Ateliér a kanceláře fluktují a jsou osvětleny nejen vnější fasádou, ale také pomocí atria. Doc. Milan Houser - Sice jste dobře definoval objekty prostor atria a vnitrobloku, ovšem rozdělil jste fungování celého areálu na dva rozdílně světy. Ateliér sochařů není šťastně umístěn vzhledem k zeleni, ale také vzhledem k faktu, že v současné době je na FaVu prázdná místnost, kterou by student pro ateliér sochařů mohl využít. Student: O volném prostoru jsem nevěděl a neuvažoval jsem ho. Sochařský ateliér jsem zde umístil proto, aby sochaři dostali nový vysoký prostor, který má přímý přístup k parkování, a tudíž i zásobování materiálem. Navíc si mohou svá díla vytáhnout i ven do vnitrobloku. Ing. arch. Luboš Františák - Mně naopak nepřijde, že by byl areál rozdělený. Vždy zde bude rozdělení, ale studenti mají možnost mezi fakultami exteriérem procházet. Pozitivní je to, že student počítal s velmi silnou konstrukcí, jejíž materiál by mohl být proměnný. Ing. Martin Nedbálek - Kde je umístěno parkování a proč? Student: Parkování je umístěno u ateliéru sochařů. Využil jsem zapuštění terénu. Nad parkingem je zeleň. Uvažoval jste, jak bude probíhat realizace tak objemného objektu z keramzit betonu? Tento materiál je spíše vhodný pro nízkopodlažní stavby, které nemají takový rozsah. Jak by se prováděl kazetový strop? Student: Dokládá konzultace s konstrukčním inženýrem. Stěna by se v tloušťce 1 m vylila, na to by se osadily věnce a poté přišla monolitická stropní konstrukce. Realizace teras by byla v monolitu velmi komplikovaná. Kročejová izolace a konstrukce podlahy, která by byla potřena pouze tmelem? Otázky na parozábranu a správnost pořadí vrstev podlahy. Ing. arch. Dana Matějovská - V jakém programu pracujete? Student: Půdorysy jsou v autocadu, modely jsou kombinace Rhina a SketchUpu a výstupy jsou provedeny v Photoshopu jako koláže.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO