Špica/ Brno, Nové sady 49°11'20.3"N 16°36'29.4"E

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Nová radnice pro Brno Střed je třešničkou na dortu navazující na plánovanou rozsáhlou výstavbu nového Hlavního nádraží a čtvrti Trnitá, která by toto nádraží měla propojit s historickým centrem. Taková změna významně ovlivní výraz centra města a k takovému kroku zajisté patří i moderně pojatá zastupující instituce. Návrh je situován na okraji historického centra v ústí plánovaného bulváru čtvrti Trnitá na Nových sadech, nad kterými se tyčí dominanta Brna Petrov. Z tohoto důvodu musí být návrh radnice dostatečně reprezentativní, ale zároveň pokorný vůči historické zástavbě. Spolu s touto skutečností se snažím odpovědět na otázku, jak má vypadat radnice 21. století.
The new town hall for Brno Stred is the icing on the cake following the planned large-scale construction of the new Main Railway Station and the Trnitá district, which should connect this railway station with the historic center. Such a change will significantly affect the expression of the city center, and such a step definitely has to include a modern representative institution. The concept is situated on the edge of the historic center at the estuary of the planned boulevard of the Trnitá district in Nové sady, above which the dominant of Brno Petrov rises. For this reason, the design of the town hall must be sufficiently representative, but at the same time lowly towards the historic buildings. Along with this fact, I am trying to answer the question of what the town hall of the 21st century should look like.
Description
Citation
KŘENEK, R. Špica/ Brno, Nové sady 49°11'20.3"N 16°36'29.4"E [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Zdeněk Hirnšál (předseda) Ing. arch. Lenka Kropšová (člen) Ing. arch. Luboš Františák, Ph.D. (člen) prof. Ing. Josef Chybík, CSc. (člen) doc. Ing. arch. Gabriel Kopáčik, Dr. (člen)
Date of acceptance
Defence
• Student představil svůj návrh Náměty oponenta: • Proč horní podlaží v čele objektu ustupuje a naopak nevytváří akcent nároží • Koncept vjezdu a výjezdu z podzemních garáží • Eliminace průhybů ocelových nosníků, zabezpečení plošných dělících stěn a skleněných příček proti průhybům Otázky komise • Způsob zdění z porobenou • Atypická patra a střecha • Umístění atiky mimo nosnou konstrukci • Diletant dělení konstrukcí • Vertikální komunikace v celém objektu • Konstrukce v oknech, vzduchotechnika a HDV
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO