Studium vlastností cementových kompozitů s přídavkem polymerních vláken

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce se zabývá užitím polymerních vláken v cementové matrici. Popisuje rozdělení a výrobu nejběžněji používaných polymerních vláken a také požadavky na jejich vlastnosti. Je uvedeno porovnání vlastností různých typů polymerních vláken. Práce představuje jednotlivé složky matrice vláknobetonu, její výrobu, zkoušení čerstvého i ztvrdlého vláknobetonu a konkrétní příklady jeho využití v praxi. S využitím odborných rešerší je podrobně popsán vliv PP, PE a PVA vláken na vlastnosti čerstvého i ztvrdlého betonu. Jsou uvedeny také nové trendy využití polymerních vláken. V závěru práce je navržen postup experimentálního ověření vlastností vláknobetonu v porovnání s referenčním vzorkem prostého betonu.
The bachelor thesis deals with the use of polymer fibers in cement matrix. It describes the distribution and production of the most commonly used polymer fibers as well as the requirements for their properties. A comparison of the properties of different types of polymer fibers is given. The work presents the individual components of the fiber concrete matrix, its production, testing of fresh and hardened fiber concrete and specific examples of its use in practice. Using professional research, the influence of PP, PE and PVA fibers on the properties of fresh and hardened concrete is described in detail. New trends in the use of polymer fibers are also presented. At the end of the work, a procedure of experimental verification of the properties of fiber-reinforced concrete in comparison with a reference sample of plain concrete is proposed.
Description
Citation
DOKOUPIL, T. Studium vlastností cementových kompozitů s přídavkem polymerních vláken [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Ing. Zdeněk Jeřábek, CSc., MBA - předseda, Ing. Antonín Jančařík - místopředseda, Ing. Lenka Mészárosová, Ph.D. - tajemník, prof. Ing. Rostislav Drochytka, CSc., MBA, dr.h.c. - člen, doc. Ing. Jiří Zach, Ph.D. - člen, Ing. Vít Černý, Ph.D. - člen, Ing. Dominik Gazdič, Ph.D. - člen, Ing. Ámos Dufka, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Připomínky v posudku vedoucího i oponenta byly vysvětleny ke spokojenosti komise. Ing. Antonín Jančařík: Proč jste se zaměřil pouze na polymerní vlákna? V čem může být nevýhoda? Proč jste nepoužil například čedičová vlákna? Prof. Ing. Rostislav Drochytka CSc., MBA, dr.h.c.: Výsledky jsou čerpány z literatury? Domníváte se, že jsou polyvinylalkoholová vlákna vhodná do betonu? Co je výsledkem práce? Ing. Ámos Dufka, Ph.D.: Dokážete říct nějakou aplikaci, kde by byla vhodná vlákna s vysokým modulem pružnosti? Doc. Ing. Jiří Zach, Ph.D.: V přehledu výroby chybělo mechanické rozvlákňování. Student výborně reagoval a zaujímal svoje stanovisko ke všem připomínkám k předložené BP od oponenta i členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO