Využití metody georadaru pro zjišťování poruch konstrukcí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Práce pojednává o nedestruktivních zkouškách, umožňujících zkoumání poruch betonu v jeho vnitřní struktuře. V teoretické části jsou popsány vybrané metody z hlediska jejich principu. Z něj vychází pro každou metodu její specifické uplatnění, její možnosti, ale i limity. V praktické části se práce zaměřuje na georadar, u kterého došlo k využití nové technologie multifrekvenčního skenování. Proběhlo měření s nyní běžně používaným georadarem Hilti PS 1000 X Scan a zároveň s nově dostupným georadarem Proceq GPR Live. Porovnány byly výsledky jak z modelového tělesa, tak i z reálné mostní konstrukce.
This Bachelor thesis deals with the non-destructive testing, which enable researches of failures in concrete inner structure. In the theoretical part of the thesis, selected methods are described based on their principles. Specific possibilities of use, abilities and limits are based on the method’s principle. In the practical part, the thesis focuses on Ground Penetrating Radar with the usage of a new multi-frequency scanning technology. The measurements took place with commonly used Ground Penetrating Radar Hilti PS 1000 X Scan and also with newly available Ground Penetrating Radar Proceq GPR Live. Not only the measurement results of model solids were compared, but also of real bridge construction.
Description
Citation
KŘEPELKA, J. Využití metody georadaru pro zjišťování poruch konstrukcí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
doc. Ing. Petr Cikrle, Ph.D. - předseda, Ing. Dalibor Kocáb, Ph.D. - místopředseda, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - tajemník, doc. Ing. Michal Stehlík, Ph.D. - člen, Ing. Petr Misák, Ph.D. - člen, Ing. Jiří Strnad, Ph.D. - člen, doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D. - člen, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - člen, Ing. Igor Suza - člen,
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student Jan Křepelka pohovořil o své bakalářské práci s názvem " Využití metody georadaru pro zjišťování poruch konstrukcí". Během své prezentace představil dva typy georadaru v současné době dostupné pro diagnostiku staveb. Podrobně popsal rozdíly a možnosti využití in situ. Dále student prezentoval experiment provedený v rámci bakalářské práce, kdy byl testován speciální železobetonový blok pomocí obou radarů. Podrobně prezentoval dosažené výsledky testů vhodně doplněny grafickým vyhodnocením a diskuzí výsledků. V závěru své prezentace student shrnul dosažené výstupy provedeného experimentu, porovnání výsledků měření obou radarů a provedl doporučení využitelnosti každého z nich. Dále byly položeny dotazy oponenta Ing. Jaromíra Láníka, Ph.D.: 1) Bylo by teoreticky možné některé popisované nedestruktivní metody využít ke kontrole proinjektovanosti kabelových kanálků? 2) Jaký vliv na měření georadarem má vlhkost betonu? 3) Jakým způsobem probíhá kalibrace georadaru pro měření hloubky krytí výztuže? 4) Jaký frekvenční rozsah georadarových přístrojů by byl teoreticky nejideálnější pro účely diagnostiky železobetonových konstrukcí? Následovaly dotazy členů komise: Ing. Dalibor Kocáb, Ph.D. - Jaké jsou nevýhody radiografie? Proč dochází v současnosti k útlumu jejího využívání? Ing. Petr Misák, Ph.D. - Jaký je největší problém radiografie při měření in situ? doc. Ing. Petr Cikrle, Ph.D. - S jakým typem výztuže může být měření pomocí radiografie problematické problematické pro vyhodnocení? - Do jaké míry by byly ovlivněny výsledky testů v závislosti na druhu materiálu chráničky předpínacích kabelů, popřípadě bez chráničky? Student na všechny položené dotazy odpověděl bez váhání.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO