Technická infrastruktura ve městech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce obsahuje tři části: teoretickou část, výpočtovou část a projekt. V teoretické části se zabývá možnostmi ukládání inženýrských sítí do země, kolektorů, technických chodeb, technických kanálů, suterénních rozvodů a nadzemního vedení. Dále je řešena problematika koordinace inženýrských sítí se zelení jak u nás, tak i v zahraničí. Ve výpočtové části je výpočet potřeby vody, výpočet množství srážkových vod a výpočet bilance odpadních vod. Projekt obsahuje průvodní zprávu, technickou zprávu a výkresy. Řeší ulici Jircháře ve Starém Brně, kde je již postavený nový bytový dům, kvůli kterému se musely udělat nové přeložky inženýrských sítí z ulice Jircháře do ulice Kopečná.
This bachelor's thesis consists of three parts: Theory, calculation and project. Theory deals with possibilities of laying utilities into the ground, collectors, technical corridors, technical cannals, basement manifolds and to the overhead lines. Furthermore, the issue of coordination between utilities and greenery both in the Czech Republic and abroad is also addresed. The calculation part includes water demand, rainwater quantity and waste water balance calculations. Project contains the accompanying report, technical report and drawings. It focuses on the Jircháře street located in Staré Brno, where a new apartment building has already been built, for which new relocation of utilities from Jircháře street to Kopečná street had to be made.
Description
Citation
HLADŮVKOVÁ, B. Technická infrastruktura ve městech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Městské inženýrství
Comittee
doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Jaroslav Veselý, CSc. - místopředseda, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Ivana Utíkalová - člen, Ing. Eva Vítková, Ph.D. - člen, Ing. Petr Blasinski, Ph.D. - člen, Ing. Richard Svoboda, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-06-26
Defence
Studentka během své prezentace bakalářské práce prezentovala různé druhy inženýrských sítí, jejich prostorovou koordinaci a uložení ve sdružených trasách. Dále popsala umístěním inženýrských sítí ve vztahu k veřejné zeleni, zejména stromům umístěným ve výsadbových pásech nebo výsadbových místech. Také popsala konkrétní oblast města Brna řešenou v rámci praktické části bakalářské práce. Popsala prostorovou koordinaci inženýrských sítí v konkrétní ulici, možností umístění stromů a vedením inženýrských sítí v podchodníkovém kanále. Prezentovala potřebné výpočty, které byly v závěru prezentace diskutovány a navrhla doporučení. Následovaly dotazy oponenta doc. Ing. Petra Hluštíka, Ph.D.: 1) Proč byly převzaty koeficienty pro výpočet vody z plzeňských standardů pro město Brno? Jak se stanovují koeficienty denní a hodinové nerovnoměrnosti a kde lze tyto koeficienty nalézt? 2) Co jsou balastní odpadní vody a jak se stanovují? 3) Jakou variantu by studentka doporučila s ohledem na výhody a nevýhody jednotlivých řešení? Následovaly dotazy členů komise: Ing. Eva Vítková, Ph.D. - Jaké hodnoty jsou přenásobovány koeficienty uvedených v prezentaci bakalářské práce? Ing. arch. Ivana Utíkalová - Kde přesně by byl vymezen prostor pro zeleň v konkrétním případě prezentovaném v rámci bakalářské práce? Ing. Richard Svoboda, Ph.D. - Podrobněji vysvětlete příčný řez komunikací. Studentka na všechny položené dotazy odpověděla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO