Posouzení ekotoxického působení roztoků aktivovaných plazmatem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Táto diplomová práca sa zaoberá posudzovaním ekotoxicity plazmou aktivovaných roztokov. V rámci experimentov boli pripravované rôzne plazmou aktivované roztoky. V prevažnej väčšine testov to bola plazmou aktivovaná kohútiková voda - PAW. V závislosti od testovacieho organizmu boli ďalej opracované riediace vody, a to konkrétne riediace vody pre organizmy Thamnocephalus platyurus a Daphnia magna. V tejto diplomovej práci bol posudzovaný ich ekotoxikologický účinok na vybraných testoch ekotoxicity v akvatickom prostredí, na vodnej rastline Lemna minor, na kôrovcoch T. platyurus a D. magna a poľnohospodárskych plodinách Lactuca sativa a Allium cepa L. V prípade kôrovcov ide o sladkovodné organizmy, na ktorých je možné rýchlo a pomerne jednoducho stanoviť mieru kontaminácie vody. Ďalej boli tieto opracované roztoky testované z hľadiska akútnej toxicity pre pôdne organizmy ekotoxikologickými testami v kontaktnom usporiadaní na dážďovke hnojnej Eisenia fetida, chvostoskokoch Folsomia candida a opäť na semienkach šalátu siateho L. sativa, tentokrát v kontaktnom terestrickom usporiadaní. Testy na organizmoch T. platyurus a D. magna boli vykonané aj v časových rozostupoch a bola pozorovaná zmena mortalít v závislosti na koncentrácii PAW. Ak to dovoľovali výsledky testov, boli spočítané hodnoty LC50, IC50, únikovosť A a NR. V prípade, kedy namerané a vypočítané hodnoty nedovoľovali takýto výpočet, bol posúdený celkový vplyv PAW na organizmy a v prípade testu inhibície rastu koreňa L.sativa bol vypočítaný významný rozdiel. Z konečných výsledkov vyplynulo, že PAW pôsobí na akvatické organizmy ekotoxicky, zatiaľ čo na terestrické má skôr prospešné účinky.
This master‘s thesis deals with ecotoxicity assessment of plasma-activated solutions. Various plasma-activated solutions were prepared in the experiments. In the vast majority of tests, it was plasma-activated tap water – PAW. Depending on the test organism, dilution water was further processed, namely dilution water for Thamnocephalus platyurus and Daphnia magna. In this master‘s thesis the ecotoxicological effects were assessed through aquatic ecotoxicity tests with an aquatic plant Lemna minor, on a crustaceans T. platyurus and D. magna and on agricultural crops Lactuca sativa and Allium cepa L. . Crustaceans are fresh-water organisms on which the water contamination can be quickly and quite easily assessed. These plasma-activated solutions were also tested for acute ecotoxicity of soil organisms by ecotoxicological contact tests with Eisenia fetida, springtails Folsomia candida and seeds of L. sativa. Tests on T. platyurus and D. magna were performed in time intervals and a change in mortality was observed depending on PAW concentration. If the test results allowed, the LC50, IC50, A and NR escapism values were calculated. When the measured and calculated values did not allow such a calculation, the overall effect of PAW on organisms was assessed and a significant difference was calculated for the L.sativa root growth inhibition test. The final results showed that PAW has an ecotoxic effect on aquatic organisms, while it has rather beneficial effects on terrestrial organisms.
Description
Citation
BELISOVÁ, M. Posouzení ekotoxického působení roztoků aktivovaných plazmatem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Michal Čeppan, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Friess, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-26
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla výborný výtah výsledků své diplomové práce, řádně zodpověděla všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagovala na připomínky. V diskusi tak studentka prokázala výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise zhodnotila její diplomovou práci celkově jako výbornou. Veselý: Jaké částice vznikají a jak jsou stálé? Co znamená RV?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO