Povrchového ošetření cementových systémů vybranými roztoky křemičitanů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Impregnace na bázi silikátů se široce používá k ochraně betonu před agresivním prostředím. Pochopení aspektů týkajících se tohoto typu impregnace však není zcela jasné. Tato práce představuje informaci o jednotlivých vlastnostech vybraných křemičitanů, přesněji draselného, sodného, lithného a koloidního oxidu křemičitého (koloidní silika), dále o účinnosti z hlediska nasákavosti, stupni účinku na hydrataci cementu, schopnosti těchto látek uzavřít póry a jejích vliv na mikrostrukturu cementového substrátu a na penetrační schopnost. Účinnost filmotvorných látek byla hodnocena jak na čerstvém cementovém tmelu, tak na vyzrálejším, aplikovaných po 1 a 24 hodinách od smíchání směsi. K dosažení kvalitativních výsledků byly použity instrumentální metody, jako je rtuťová porosimetrie, rheometrie, izotermální kalorimetrie, rentgenová difrakční analýza a skenovací elektronová mikroskopie. S ohledem na provedené testy byla prokázána určitá účinnost ošetřujících přísad. Výsledky všech testů ukázaly vyšší účinnost těchto látek v případě ošetření na vyzrálejším cementovém povrchu, což bylo pravděpodobně způsobeno vyšším stupněm hydratace, díky čemuž se vytvořily nové fáze, se kterými silikáty byly schopné zareagovat a jistým způsobem ovlivnit mikrostrukturu.
Silicate-based impregnations are widely used for to protect concrete against the aggressive environment. Nevertheless, understanding of the several aspect concerning to this type of impregnation is not entirely clear. This thesis presents the information about individual properties of selected silicates, more precisely potassium, sodium, lithium silicates and colloidal silica, then effectiveness in terms of water absorption, degree the effect on cement hydration, the ability of these agents to close pores and the influence on the microstructure of the cement substrate as well as penetration capability. The effectiveness of film-forming substances was assessed both on fresh cement and on more hydrated ones, applied after 1 hour and 24 hours after mixing the mixture, respectively. Instrumental methods such as mercury porosimetry, rheometry, isothermal calorimetry, X-ray diffractometry and scanning electron microscopy were used to achieve quality results. Considering to the tests performed, a certain effectiveness of the care agents was proved. The results of all tests showed a higher efficiency of these substances in the case of treatment on a more hydrated cement surface, which was probably due to a higher degree of hydration resulting in the creation of new phases with which silicates were able to react and in some way affect the microstructure.
Description
Citation
ILIUSHCHENKO, V. Povrchového ošetření cementových systémů vybranými roztoky křemičitanů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Pác (člen)
Date of acceptance
2020-06-29
Defence
Diplomantka představila přehledně danou problematiku, cíle a použité metody měření práce na téma povrchového ošetření cementových systémů vybranými roztoky křemičitanů. Následně proběhla diskuse k otázkám oponenta: 1) V kap. 5.1 je uveden čas gelace LiVS 20,5 min., přitom z grafu na obr. 17 lze odečíst hodnotu cca 400 min. Která hodnota je správně a má to případně vliv na diskuzi výsledků? 2) V kapitole 5.1 diskutujete skokovou gelaci koloidní siliky hydroxidem vápenatým v důsledku pucolánové reakce. Jaké jsou možné mechanismy gelace koloidní siliky vápenatými ionty? Srovnejte rychlosti pucolánové reakce viz např. Chapelle test. U otázek oponenta byla vznesena další otázka na chování vápníku v rámci gelace a následně na aplikaci sealerů. Studentka při odpovědích odpověděla správně a prokázala výbornou orientaci v dané problematice.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO