Studium interakce záporně nabitých vezikulárních systémů s polykationty

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Táto diplomová práca sa zaoberá prípravou a charakterizáciou záporne nabitých kataniónových vezikulárnych systémov a ich následnou interakciou s vybranými polykatiónmi. Kataniónový vezikulárny systém bol pripravený z opačne nabitých povrchovo aktívnych látok SDS a CTAB. Záporný náboj a zároveň aj stabilita vezikúl bola zabezpečená pomocou zakomponovania kyseliny fosfatidovej. Polykatióny DEAE a TMC boli vyberané za účelom uplatnenia vo farmaceutických aplikáciách. Charakterizácia pripravených systémov bola uskutočnená pomocou merania DLS a ELS. Výsledky poukazujú na to, že sa nám podarilo pripraviť stabilné záporne nabité vezikuly, ktoré dokázali nekovalentne interagovať s vybranými polykatiónmi.
This diploma thesis deals with the preparation and characterization of negatively charged catanionic vesicular systems and their combination with selected polycations. The catanionic vesicular system was prepared by mixing of two oppositely charged surfactants SDS and CTAB. The negative charge as well as the stability of the vesicular system was provided by the incorporation of phosphatidic acid. Polycations, DEAE and TMC, have been selected for use in a pharmaceutical applications. Characterization of the prepared systems was performed by measuring DLS and ELS. The results indicate that we were able to prepare stable negatively charged vesicles that were eligible to non-covalently interact with selected polycations.
Description
Citation
REPOVÁ, R. Studium interakce záporně nabitých vezikulárních systémů s polykationty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Zbyněk Zdráhal, Dr. (člen)
Date of acceptance
2020-06-30
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla výborný výtah výsledků své diplomové práce, řádně zodpověděla všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagovala na připomínky. V diskusi tak studentka prokázala výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise zhodnotila její diplomovou práci celkově jako výbornou. Pekař: Jaký vliv měl přídavek chitosanu, dextranu a jejich směsi na vými studované systémy? Márová: Je možné vámi studované systémy pro transportní účely? Bylo by možné je nějak cíleně zaměřit?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO