VINAŘSTVÍ SEKT PETRÁK

Abstract
Předmětem bakalářské práce je návrh novostavby vinařství SEKT Petrák v Kobylí. Práce vychází z dříve vypracované studie v předmětu AG032 – Ateliér architektonické tvorby II. Navrhovaná stavba se nachází v obci Kobylí na Moravě v okrese Břeclav. Objekt je na mírně svažitém pozemku u hlavní komunikace, která vede z Kyjova do Velkých Pavlovic. Stavbu vinařství tvoří jedna budova o dvou podlaží a podkroví. Jedno podlaží je částečně zapuštěno ve svahu a druhé podlaží je nadzemí. V částečně podsklepené části se nachází výroba sektů, technické místnosti, sklady a parkovací stání. V nadzemním podlaží je vinotéka, degustace, administrativa a ubytování pro 12 osob. V podkroví je uvažováno o výstavbě bytu pro vinaře, není však řešením této bakalářské práce. Konstrukční systém je kombinovaný. Stropní konstrukce jsou tvořeny železobetonovou deskou a celý objekt je vyztužen železobetonovými věnci. Celá stavba je založena na betonových pásech, na kterých je uložena betonová deska vyztužená kari sítí. Svislé konstrukce jsou tvořeny keramickými broušenými tvarovkami Porotherm a spodní podlaží je z betonového ztraceného bednění Best, které je zaizolováno ektrudovaným polystyrénem. Zastřešení objektu je tvořeno, třemi prolínajícími se, sedlovými střechami a plochou jednoplášťovou střechou, která je odvodněna vnitřními svody. Svody z šikmých střech jsou skryty ve falešných konstrukcí, které tvoří dřevěné hranoly a OSB desky. Celý objekt je doplněn o stínící dřevěné prvky v akátového dřeva.
The subject of this bachelor thesis is a proposal of a new construction of the winery SEKT Petrák in Kobylí. The work is based on a previously developed study in the subject AG032 - Studio of Architectural Design II. The proposed construction is located in the village Kobylí in Moravia in the district of Břeclav. The building is on a slightly sloping land near the main road that leads from Kyjov to Velké Pavlovice. Construction of the winery consists of one building with two floors and an attic. One floor is partially embedded in the slope and the second floor is above ground. In the basement there is a sparkling wine production, utility rooms, warehouses and a parking space. On the ground floor there is a wine shop, wine tasting, administration and accommodation for 12 people. It is considered to build an apartment for winemakers in the attic, but is not the solution of this thesis. The construction system is combined. The ceiling structures are made of reinforced concrete slab and the whole building is reinforced with concrete rims. The whole construction is based on concrete strips on which a concrete slab reinforced with curry mesh is placed. The vertical constructions are made of ceramic cut blocks POROTHERM and the lower floor is made of concrete shuttering BEST, which is insulated with extruded polystyrene. The roof of the building consists of three intersecting, saddle roofs and a flat single-roof, which is drained by downspouts. Downspouts from pitched roofs are hidden in fake constructions that consist of wooden beams and OSB boards. The building has wooden elements in acacia wood that shields the building.
Description
Citation
CVRČKOVÁ, D. VINAŘSTVÍ SEKT PETRÁK [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
doc. Ing. Miloš Kalousek, Ph.D. - předseda, Ing. arch. Jiří Gerö, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Petra Matoušková - tajemník, Ing. arch. Adam Guzdek, Ph.D. - člen, Ing. Tomáš Petříček, Ph.D. - člen, Ing. arch. Jana Malá Opletalová - člen,
Date of acceptance
2020-06-25
Defence
Studentka úvodem prezentovala svůj projekt Vinařství Sekt Petrák. Byly přečteny posudky vedoucího a oponenta bakalářské práce. Studentka reagovala na dotazy a připomínky oponenta: uložení stropních průvlaků P3 a P4 staticky nepříznivé, B-05 úzké dveře do lisovny, stísněný vstup do vinotéky, uložení sloupků nad degustační místností 102 /B-9 a B.11/, detail č.3 uložení vrcholové vaznice krovu a otázka jejího profilu. Následovala odborná rozprava s dotazy komise: dominance štítových rámů, řešení zateplovacího systému, OSB desky a jejich použití, ztracené bednění a využití v projektu, možnost vzniku trhliny na omítce. Výrazné fasády na významné části stavby ale nevhodné na sekci, která má podružnou funkci. Vysoké půdní nadezdívky kvůli podkroví. Problematika tepelného režimu v místnosti prodejny vín a také v degustační místnosti, požadavky na skladování vín.Studentka s velmi dobrým přehledem zaujímala odborná stanoviska ke všem připomínkám oponenta a velmi dobře reagovala i na všechny otázky členů komise, které byly k obhajované práci položeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO