Nová synagoga Trutnov

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Architektonická studie se zabývá návrhem nové synagogy v Trutnově ležící na místě původní vypálené synagogy v roce 1938 při tzv Křišťálové noci. V současné době je území upraveno na pietní místo, jako připomínka této historické události. Návrh s touto myšlenkou pracuje a dále ji rozvíjí doplněním dalších funkci židovské komunity – košer restaurace, židovské obce a mikve. Vzhledem ke kontextu území, situovaného mezi dvěma historickými neoklasicistními budovami, má areál působit pokorně a nekonfliktně. Koncept areálu vychází z potřeb jednotlivých funkčních celků a z historických vazeb řešeného území. Koncept samotné synagogy vychází z historie židovské kultury, jejich vazeb a především symboliky. Návrh bere v potaz odkaz na bývalou vypálenou synagogu.
The architectural study deals with the design of a new synagogue in Trutnov, located on the site of the original synagogue, which was burned down in 1938 during the so-called Crystal Night. Currently, the area is a place of reverence, as a reminder of this historical event. The concept works with this idea and develops it further by adding other functions of the Jewish community - kosher restaurant, the Jewish community centre, and the mikveh. Due to the site location between two historical neoclassical buildings, the grounds should look humble and non-conflicting. The concept of the site is based on the needs of each individual functional unit and on the historical ties in the area. The concept of the synagogue itself is derived from the history of Jewish culture, its connections and mostly symbolism. Also, the reference to the original burned down synagogue is taken into account.
Description
Citation
KUREČKA, O. Nová synagoga Trutnov [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Ing. arch. Dalibor Borák - předseda, doc. Ing. arch. Petr Dýr, Ph.D. - místopředseda, MgA. Natalie Chalcarzová - tajemník, Ing.arch. Dušan Vostrejž - člen, Ing. Michal Novotný, Ph.D. - člen, Ing. arch. Adam Guzdek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Student představil svou diplomovou práci komisi pomocí multimediální prezentace. Dále reagoval na výtky a dotazy oponenta. Komise se dotazovala ne bezbariérový přístup. Student popsal přizpůsobení terénu i podmínky pro hendikepované. Dotaz na prosklené prostory a přehřívání - řešeno markýzou. Restaurace nemá vizuální kontakt s ulicí - řešeno převážně pro ž. komunitu a gastronávštěvníky. Student s dokonalým přehledem zaujímal odborná stanoviska ke všem připomínkám oponenta, výborně reagoval na všechny otázky členů komise, které byly k obhajované práci předloženy. Dotaz na technické řešení stavby ve svahu. Student popsal maximální snahu o zachování historických objektů a prvků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO