Nová synagoga Trutnov

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tématem diplomové práce je návrh nové synagogy ve městě Trutnov na pietním místě původní synagogy. Součástí stavebního programu je vytvoření celku využívaného židovskou obcí a jejími členy, obsahující provoz košer restaurace, židovskou obec (administrativní a vzdělávací využití) a Museum židovské kultury s využitím i pro širší veřejnost. Cílem návrhu je vytvořit soubor staveb fungující jako jeden celek respektující svým zpracováním přírodní reliéf okolí a historický význam odkazující na minulost. Nová synagoga je navržena jako dominanta celého komplexu v místech původní židovské modlitebny a klade důraz na monumentalitu místa propojenou s přírodou. Ostatní provozy jsou umístěny před synagogou a vytvářejí nový veřejný prostor pro místní obyvatele ale i návštěvníky města z širokého okolí nejenom pro duchovní využití ale také kulturní, společenské a rekreační.
Diploma thesis theme is design of a new synagogue in the city of Trutnov on a memorial site of the original unpreserved synagogue. Part of the construction program is the creation of a complex used by the Jewish religious community and its members, containing a building for the Jewish community (administrative and educational use), kosher restaurants with use for the general public, and the Museum of Jewish Culture. The aim of the design is to create a set of buildings functioning as a whole respecting the natural landmark of the surroundings and the historical significance referring to the past. The new synagogue is designed as the dominant feature of the whole complex in the place of the original Jewish prayer house and emphasizes the monumentality of the place connected with nature. Other facilities are located in front of the synagogue and create a new public space for locals but also visitors to the city from a wide area not only for spiritual use but also for cultural, social, and recreational.
Description
Citation
VAŠIČKA, J. Nová synagoga Trutnov [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Ing. arch. Dalibor Borák - předseda, doc. Ing. arch. Petr Dýr, Ph.D. - místopředseda, MgA. Natalie Chalcarzová - tajemník, Ing.arch. Dušan Vostrejž - člen, Ing. Michal Novotný, Ph.D. - člen, Ing. arch. Adam Guzdek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Student představil svou diplomovou práci komisi pomocí multimediální prezentace. Dále reagoval na výtku oponenta. Dotaz na sklon vjezdové rampy ke garážím - vyhovující. Rozprava nad způsobem zásobování restaurace, problematické. Absence zádveří v restauraci. Dotaz na TZB, vytápění a větrání. Malá rozloha technické místnosti. Dotaz na skladbu zelených střech. Rozprava nad architektonickým působením "komínového" vzhledu pro židovskou obec. Student se snažil vcelku dobře reagovat na připomínky oponenta a zdůvodňovat své navrhované řešení. Rovněž na většinu otázek členů komise k předložené práci reagoval velmi dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO