Nová synagoga Trutnov

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
V rámci zadání diplomové práce bylo vypracovat architektonickou studii Nové synagogy v Trutnově. Kritériem zadané práce bylo navrhnout synagogu, zázemí židovské obce, menší muzeum, prostory košer restaurace a mikve pro spirituální koupel. Hlavní myšlenkou byl návrh prostorů sloužící členům židovské obce v Trutnově na místě bývalé synagogy. Celý koncept je rozdělen do dvou objektů. V přední části parcely je v návrhu vytvořen objekt z části zasazen do terénu, v něm se nachází zakladač pro automobily, technické zázemí, prostory košer restaurace, zázemí židovské obce a prostory muzea. V horní části parcely je umístěn objekt synagogy s ortodoxními prvky, kde se pod modlitebním sálem nachází prostory mikve a technické zázemí. Díky tomuto rozdělení objektů jsou odděleny i jednotlivé provozy dle potřeby. Oba objekty jsou na parcele začleněny do parkové úpravy. Rozmístěním objektů na parcele je vytvořeno ucelené prostředí rozčleněno dle jednotlivých provozů sloužící židovské obci i veřejnosti.
Diploma thesis deal with an architectural study of the New Synagogue in the city of Trutnov. The main aim of the thesis is the design the synagogue with the base of the Jewish community, a museum of a small size, a kosher restaurant and a mikvah for a religious ceremony. The main idea was to design a space used by members of the Jewish community in Trutnov. The synagogue is placed on the site of the former synagogue. The whole complex is divided into two objects. In the front part of the plot, there is an object set in the terrain, in which there is placed a stacker for cars, technical facilities, kosher restaurant, facilities of the Jewish community and museum. In the upper part of the plot there is a synagogue decorated by orthodox elements, beneath the synagogue is located the prayer hall with a mikveh rooms and technical facilities. Both buildings are integrated into the landcaping park. The layout of the buildings on the plot is designed to create a comprehensive environment, which is divided according to the individual operations serving the Jewish community and the public.
Description
Citation
VTÍPILOVÁ, J. Nová synagoga Trutnov [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Ing. arch. Dalibor Borák - předseda, doc. Ing. arch. Petr Dýr, Ph.D. - místopředseda, MgA. Natalie Chalcarzová - tajemník, Ing.arch. Dušan Vostrejž - člen, Ing. Michal Novotný, Ph.D. - člen, Ing. arch. Adam Guzdek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Studentka představila svou diplomovou práci komisi pomocí multimediální prezentace. Dále částečně reagovala na výtky a dotazy oponenta. Rozprava nad zakladačem aut a výměnu aut v garážích. Jaké jsou 3 zákl. aspekty v rámci udržitelnosti? Vyjmenovala, ekologický asociální, zapomněla na ekonomický, s tím souvisí také použití auto zakladačů, ale alespoň jako jediná navrhla restauraci a kuchyni na stejném podlaží. Rozprava nad efektem budovy z pohledu z ulice s vjezdem, výtahem, a popelnicemi - studentka oponovala že architektura se tváří nevýrazně záměrně a s arch. výrazem je spokojena. Na připomínky oponenta reagovala studentka přijatelným způsobem, otázky položené členy komise k předložené práci zodpovídala poněkud nejistě, některé z nich nebyla schopna zodpovědět zcela uspokojivě.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO