Analýza síťové komunikace pro účely profilování mobilních aplikací

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cieľom práce bolo vytvoriť profily mobilných aplikácií na základe ich sieťovej komunikácie, ktorá je obsiahnutá vo vytvorených dátových sadách. Za týmto účelom bol vytvorený nástroj, ktorý dokáže tieto profily z dátových sád extrahovať. Profily obsahujú JA3 odtlačky, IP adresy a doménové mená, ktoré sú na základe počtu výskytov v dátových sadách asociované s konkrétnou aplikáciou. Neupravené profily popisujú dôležitosť jednotlivých identifikátorov, ktoré aplikácia pri sieťovej komunikácií využíva. Pri upravení profilov je možné ich využiť pri identifikácii aplikácie v sieťovej prevádzke.
Goal of this thesis was to create profiles of mobile applications based on their network communication, which is stored in created data sets. For this purpose, a tool that can extract profiles from data sets was created. Profiles contain JA3 fingerprints, IP addresses and hostnames, that are associated with specific application based on number of occurrences in data sets. Unmodified profiles describe importance of individual identifiers used by application in network communication. Modified profiles can be used to identify application in network traffic.
Description
Citation
MELUŠ, M. Analýza síťové komunikace pro účely profilování mobilních aplikací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (předseda) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (místopředseda) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Lengál, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-09
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Mohl byste, prosím, zhodnotit, které atributy (features) z komunikace mobilních aplikací jsou podle vašich experimentů vhodné pro vytváření profilů? Jaká je stabilita těchto atributů, například zda se změní při změně verze aplikace, změně typu připojení, rekonfiguraci operačního systému, apod.?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO