Využití linuxových kontejnerů v HW/SW co-design

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce pojednává o možnostech nahrazení klasických virtuálních strojů linuxovými kontejnery. Cílem je vytvořit funkční systém ke spouštění paralelních úloh, které mají předchystané prostředí a slouží k testování a buildu softwaru. Pro kontejnerizaci byla zvolena platforma Docker, která je doplněna o automatickou konfiguraci počítačů, na kterých systém běží. Dále je tento systém rozšířen o propojení s nástrojem pro průběžnou integraci Jenkins. Vytvořené řešení pomohlo ověřit, že používání kontejnerů je efektivnější než starší technologie virtualizace. Doba provádění úloh tak byla zkrácena v průměru o 24 %. Přínosem této práce je srovnání dvou virtualizačních přístupů a uvedení do technologie Docker.
In this bachelor thesis a way of replacement standard virtual machines by Linux containers is described. The goal is to create a~fully working system for performing parallel jobs with prepared environments for software build and test purposes. For containerization the Docker platform was chosen, which is used with automation tool for computers preparation. The system is also connected with continuous integration tool called Jenkins. This solution proves that usage of the Linux containers is more efficient than older virtualization technologies. The due time of each job was shortened about 24 % in average. The main benefits of this thesis is the comparison of two ways of virtualization and the introduction to the Docker technology.
Description
Citation
JUŘICA, J. Využití linuxových kontejnerů v HW/SW co-design [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (místopředseda) Ing. Lukáš Kekely, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-10
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Práce porovnává VM vs. Docker. Můžete uvést porovnání Docker vs. fyzický stroj? V práci uvádíte, že jste narazil na nekompatibilitu hostujícího a virtualizačního OS. Jaké řešení pro tento problém navrhujete?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO