Syntaktická analýza pro ET0L systémy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Táto bakalárska práca sa zaoberá zisťovaním príslušnosti reťazcov do jazykov generovaných ET0L systémami. To je dosiahnuté navrhnutím dvoch algoritmov. Prvý je modifikáciou už existujúceho algoritmu Cocke-Younger-Kasami pre syntaktickú analýzu bezkontextových gramatík v Chomského normálovej forme. Pri modifikácii museli byť zohľadnené odlišné vlastnosti ET0L systémov oproti BKG, konkrétne paralelná aplikácia pravidiel a viacero množín pravidiel. Je taktiež využitá odlišná normálová forma, nakoľko CNF je pre ET0L systémy nevyhovujúca. Druhý algoritmus je založený na princípe zhora dole a postupne generuje všetky platné slová. Výsledné algoritmy sú otestované, demonštrované a funkčné. Prínosom tejto práce sú dva nové algoritmy pre syntaktickú analýzu ET0L systémov.
This thesis focuses on deciding the membership of strings in languages generated by ET0L systems. It is achieved by designing two algorithms. The first one is a modification of the existing algorithm Cocke-Younger-Kasami for syntax analysis of context-free grammars in Chomsky normal form. This modification takes into account different properties of ET0L systems compared to context-free grammars. Specifically, the parallel application of production rules and multiple tables of these production rules. Also, used normal form is different from Chomsky normal form since CNF is unfit for ET0L systems. The second designed algorithm works in a top-down manner and gradually generates all valid strings. The resulting algorithms are tested, demonstrated, and fully functional. The contributions of this thesis are two new algorithms for syntax analysis of ET0L systems.
Description
Citation
KOŽÁR, T. Syntaktická analýza pro ET0L systémy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (místopředseda) Ing. Lukáš Kekely, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-10
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Bola by prezentovaná metóda syntaktickej analýzy zhora-dole vhodná pre prácu s atribútmi a aplikáciu v prekladačoch?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO