Počítačem komponovaný hudební doprovod

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práca sa zaoberá počítačom generovanou hudbou, so zameraním na dotvorenie doprovodu do vstupnej, existujúcej piesne vo formáte MIDI pomocou neurónových sietí. V úvodnej kapitole sú predstavené existujúce prístupy pre generovanie hudby. Ďalej sú opísané problémy a ich riešenia spojené s konverziou MIDI súborov do matíc adekvátnych pre vstup do neurónovej siete a ich spätná transformácia. Následne sú predstavené, vytvorené, optimalizované a vyhodnotené modely pre generovanie saxofónového a klavírneho doprovodu pomocou doprednej a rekurentnej neurónovej siete. Pre praktické vyskúšanie modelu je na záver vygenerovaný doprovod do vlastnej piesne.
This thesis deals with problems of computer music, especially with generating accompaniment to an existing song in MIDI format by means of artificial neural networks. Existing methods of algorithmic music composition are presented in the beginning. Followed by problems and their solutions connected with the conversion of MIDI files to matrices, which are suitable as an input for neural network and their inverse transformation. Subsequently are proposed, created, optimized and evaluated models which generate saxophone and piano accompaniment by means of feedforward and recurrent neural network. At the end model generates accompaniment to my own song as a form of a test.
Description
Citation
VINŠ, J. Počítačem komponovaný hudební doprovod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (předseda) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (místopředseda) Ing. Matěj Grégr, Ph.D. (člen) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Kekely, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D. Otázky u obhajoby: Vysvětlete, prosím, strukturu "první" neuronové sítě a na jaké části vstupu závisí každý produkovaný tón. Čím jsou způsobené chaotické výsledky, co se týká naměřených "přesností"? Je to problém s učením, nebo nevhodností použité metriky? Jak se chová "přesnost" na trénovacích datech? Je způsob generování tónů, který jste zvolil, vhodný? Proč jste ho vybral? Funguje vaše řešení online nebo offline? Jak by se vaše řešení chovalo, pokud by byly na vstupu použity velmi odlišné hudební styly? Kdybyste teď začal na práci pracovat od začátku, použil byste jiné modely?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO