Technologie odstranění oxidů dusíku (NOx) ze spalin pro velká spalovací zařízení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce pojednává o možnostech aplikace vybraných metod pro odstraňování oxidů dusíků (NOx) ze spalin velkých spalovacích zařízení. V první části jsou popsány vybrané oxidy dusíku, jejich vlastnosti a je vysvětlena tvorba v průběhu spalování. Dále je sestaven výtah z aktuální právní legislativy upravující problematiku emisních limitů. V třetí části jsou představeny vybraná primární a sekundární opatření, která jsou široce používána. Důraz je věnován popisu selektivní katalytické (SCR) a nekatalytické redukce (SNCR). Závěrem je proveden základní návrh těchto technologií pro modelové spalovací zařízení. Je zde vypočítána spotřeba redukčního média a velikost objemu katalyzátoru pro zmíněné techniky. Součástí základního návrhu je odhad vybraných provozních a investičních nákladů.
This diploma thesis deals with selected abatement techniques of nitrogen oxides (NOx) developed for large combustion plants. The first part describes selected NOx, their properties and explains the formation during combustion. Furthermore, there is an analysis of current legal legislation regulating the issue of emission limits. The third part presents selected primary and secondary measures that are widely used. The emphasis is placed on the description of selective catalytic (SCR) and non-catalytic reduction (SNCR). Finally, the basic design of these technologies for model combustion equipment is performed. The consumption of reducing medium and the volume of the catalyst for the mentioned techniques are calculated here. The estimate of selected operating and investment costs is a part of the basic scheme.
Description
Citation
KUČERA, J. Technologie odstranění oxidů dusíku (NOx) ze spalin pro velká spalovací zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (předseda) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (místopředseda) doc. Ing. Ladislav Bébar, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) Ing. Jan Pokorný, CSc. (člen) Ing. Zdeněk Jůza, Ph.D., MBA (člen) Ing. Dušan Hrabec, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Ucekaj, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-07-13
Defence
Byly zodpovězeny otázky oponenta práce. Bylo zmíněno rozlišení mezi sekundárními a primárními opatřeními pro snižování oxidů dusíku ve spalinách. Dotaz na společné využití popsaných technologií SNCR a SCR a výhody tohoto uspořádání, dále byl v tomto kontextu dotazován tzv. čpavkový skluz, zodpovězeno. Dotaz na rovnice využitelné pro popis materiálové bilance a pro popis rychlosti reakce v kontextu práce, zodpovězeno. Dotaz na průběh teplot v předvedeném schematu, zodpovězeno. Dotaz na upřesnění cílů práce, zodpovězeno. Dotaz na porovnání emisních limitů a koncentrací NOx v kontextu technologií předvedených v práci, zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO