Příprava a vlastnosti románského cementu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Disertační práce se zabývá přípravou vysoce hydraulických pojiv na bázi románského cementu. Románský cement (přírodní cement) není v současné době u nás běžně dostupný na trhu vzhledem k neekonomičnosti produkce takto specifického pojiva. Výjimkou je několik importovaných románských cementů z Polska, Francie a USA. V současné době odborníci v oblastech restaurování, památkové péče, historici, umělci a výzkumníci z oblasti materiálů přijali nové zásady hodnocení kvality a tak se potýkáme s nedostatkem fundovaných informací o přípravě těchto hydraulických pojiv, která by splňovala všechna kritéria. A tak při opravách historických budov či jiných monumentů vystavěných z materiálů takového typu často nemůže být splněn základní princip moderních přístupů v restaurování těchto památek - a to, že materiály, které jsou k těmto pracím používány by měly být kompatibilní s materiálem originálním. Cestou k řešení tohoto problému je detailní poznání procesů přípravy románského cementu opírající se o moderní metody studia, které mohou poskytnout řadu nových informací pro zefektivnění výběru jiných zdrojů surovin než byly tradičně využívány. Naskytují se tak další možnosti pro architektonická řešení nebo dokonce pro netradiční využití pro umělecká díla. Proto se také tato disertační práce zabývá studiem orientovaným na výběr surovin a-to jak přírodních zdrojů, tak vhodných druhotných surovin, jako je např. antuka. Hlavním motivem práce je příprava vysoce hydraulických pojiv na bázi románského cementu.
The Ph.D. thesis deals with the preparation of highly hydraulic binders based on roman cement. Roman cement (natural cement) is recently not available on the market due to uneconomic production of such a specific binder. On the other hand there is a big lack of information on this hydraulic binder. These results in failure in meeting the basic principle of modern approaches to restoration of historical buildings or monuments made of such kind of materials, which is such, that the materials used for restoration should be compatible with original material. Recognition of the processes of roman cement preparation based on progressive methods of study can provide substantial information for more efficient raw material selection or even for nontraditional utilization, for example for artworks. This work hence is aimed at studying and selection of traditional natural as well as nontraditional raw materials such as clay. This work also studies the preparation of highly hydraulic binders based on roman cement and the kinetics of burning and hydration processes
Description
Citation
OPRAVIL, T. Příprava a vlastnosti románského cementu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Stanislav Nešpůrek, DrSc. (předseda) prof. Ing. Jiří Brandštetr, DrSc. (člen) prof. RNDr. Pavla Rovnaníková, CSc. (člen) prof. Dr. Ing. Martin Palou (oponent) (člen) doc. RNDr. František Škvára, DrSc. (oponent) (člen) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (školitel) (člen)
Date of acceptance
2009-06-25
Defence
Obhajobu zahájil předseda komise a poté předal slovo doktorandovi, který představil svou práci prostřednictvím powerpointové prezentace. Následovalo čtení posudků a zodpovězení dotazů. Na závěr se rozproudila diskuze o tématu práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO