Využití dynamických jazyků pro testování GUI na platformě .NET

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá automatizací procesu testování grafického uživatelského rozhraní (GUI), konkrétně tvorbou frameworku pro testování GUI aplikací firmy VF, jehož cílem je ušetřit čas testerům a zaručit rychlejší odhalování chyb. Framework je zaměřen na testování aplikací implementovaných v jazyce C#, což v práci vedlo k prozkoumání možností využití dynamických jazyků platformy .NET a existujících nástrojů pro automatické testování GUI. Na základě zjištěných údajů je výsledný framework implementován v jazyce IronPython a s využitím prostředků frameworků White a unittest nabízí metody pro simulaci uživatelských akcí typu kliknutí na tlačítko, vyplnění textboxu apod. Mimo to framework umožňuje testovat zdroje popisků v aplikaci, ověřovat vzájemné překrývání prvků oken aplikace a využívat principů fuzz testování. Hlavním přínosem celé práce je zavedení postupů automatického testování do vývojového procesu ve firmě VF.
The thesis deals with the topic of automation testing of graphical user interfaces (GUIs). Specifically, it handles the creation of a framework for testing GUI of applications of the VF company. The framework aims to save testers' time and guarantee faster error detection. It focuses on testing applications implemented in C#, which led to the exploration of the possibilities of using the .NET platform dynamic languages and existing tools for GUI automation testing. Based on the obtained data, the resulting framework is implemented in the IronPython language and, using the White and unittest frameworks, offers methods for simulating user actions such as clicking a button or filling a textbox. Moreover, the framework allows to test sources of the application labels, verify the overlap of application window elements and use the basic methods of fuzz testing. The main benefit of the thesis is the introduction of automation testing procedures into the development process in the VF company.
Description
Citation
FORMÁNKOVÁ, K. Využití dynamických jazyků pro testování GUI na platformě .NET [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Vašíček, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ivana Burgetová, Ph.D. (člen) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-09
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Srovnejte existující nástroje pro testování GUI (i nástroje neuvedené v této BP) s Vaším frameworkem. Podařilo se pomocí fuzzy testování nalézt nějakou závažnou chybu v SW vyvíjeného ve firmě VF Nuclear? Řešila jste v rámci vaši práce i styly oken? Můžou mít nějaký vliv na překrývání prvků?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO