CFD simulace odstředivého čerpadla pracujícího v turbínovém chodu – vliv mezery mezi oběžným kolem a statorem na výsledky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá odstředivým čerpadlem pracujícím v turbínovém režimu. V úvodní části práce jsou uvedeny základní principy a informace o přímém (čerpadlovém) i reverzním (turbínovém) chodu čerpadla. Jsou zde také uvedeny vztahy sloužící k přepočtu provozního bodu čerpadlového chodu na turbínový a predikci účinnosti v závislosti na průtoku. Pomocí numerické mechaniky tekutin jsou posuzovány výsledky na zjednodušené (bez mezidiskových prostor) a kompletní geometrii (včetně mezidiskových prostor). Dále jsou posouzeny výsledky při stočení oběžného kola s ohledem na nalezení maxima výkonu a účinnosti. Vliv mezidiskových prostor je analyzován ve smyslu ztrátového momentu a výkonu.
This master‘s thesis deals with a centrifugal pump running in reverse (turbine) mode, often called “pump-as-turbine”. The introduction lists basic principles and information about the direct (pump) and reverse modes. Several methodologies for predicting reverse operating point and efficiency evolution are used and compared with simulation results. Using CFD simulations, results obtained with simplified (excluding impeller side wall gaps) and complete geometry (including impeller side wall gaps) are assessed. Furthermore, the results of impeller trimming are evaluated with an aim to find the maximum power and efficiency. Impeller side wall gaps effect is analyzed in terms of friction torque and power loss.
Description
Citation
TOMŠEJ, R. CFD simulace odstředivého čerpadla pracujícího v turbínovém chodu – vliv mezery mezi oběžným kolem a statorem na výsledky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (místopředseda) prof. Ing. František Pochylý, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen) doc. Ing. Simona Fialová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Skoták, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-14
Defence
Student seznámil komisi s obsahem své diplomové práce v časovém limitu přibližně 15 minut. Následovaly posudky vedoucího a oponenta. Součástí oponentského posudky byly položeny doplňující otázky, na které student odpověděl. Předseda poděkoval za prezentaci a otevřel rozpravu o diplomové práci pro všechny členy komise. Student v rozpravě správně reagoval na dílčí otázky členů komise. Po vyčerpání všech otázek byla obhajoba ukončena.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO