Příprava vláken na bázi bioskla a sklo-keramiky metodou electrospinning

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na přípravu vláken na bázi bioskla a sklokeramiky. Teoretická část práce shrnuje rozdělení a popis biomateriálů a jejich využití v biomedicínských aplikacích. Hlavní část práce se zabývá přípravou bioskla se zaměřením na přípravu pomocí elektrostatického zvlákňování. Experimentální část je zaměřena na přípravu vláken na bázi bioskla metodou elektrostatického zvlákňování. Byly studovány různé typy prekurzorů bioskel a posuzována jejich zvláknitelnost, morfologie a biologická aktivita připravených vláken. Vlákna byla analyzována pomocí rastrovací elektronové mikroskopie a interakcí v simulované tělesné tekutině. Jako perspektivní pro biomedicínské aplikace byla vyhodnocena vlákna připravená z prekurzoru na bázi bioskla 45S5 a polyvinylalkoholu.
Bachelor thesis is focused on the preparation of fibers based on bioglass and glass ceramics. The theoretical part of the work summarizes the division and description of biomaterials and their use in biomedical applications. The main part of the work deals with the preparation of bioglass with a focus on the preparation by electrospinning. Experimental part is focused on the preparation of fibers based on bioglass by electrospinning. Different types of bioglass precursors were studied and their spinnability, morphology and bioactivity of the prepared fibers were assessed. The fibers were analyzed by scanning electron microscopy and interactions in simulated body fluid. Fibers prepared from bioglass 45S5 and polyvinylalcohol precursor were evaluated as promising for biomedical applications.
Description
Citation
KOZÁKOVÁ, Z. Příprava vláken na bázi bioskla a sklo-keramiky metodou electrospinning [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Materiálové inženýrství
Comittee
doc. Ing. Libor Pantělejev, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Bohumil Pacal, CSc. (místopředseda) Ing. Lenka Klakurková, Ph.D. (člen) Ing. Libor Válka, CSc. (člen) doc. Ing. Klára Částková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-15
Defence
1) Vlastní obhajoba závěrečné práce 2) Posudek vedoucího bakalářské práce 3) Posudek oponenta bakalářské práce 4) Odpovědi na dotazy oponenta 5) Jaká je předpokládaná aplikace vláken na bázi bioskla? Odpověď k úplné spokojenosti tazatele. 6) Vysvětlete pojem průměr jehly? Odpověď k úplné spokojenosti tazatele. 7) Co se považuje na vláknech za defekt? Odpověď k úplné spokojenosti tazatele. 8) Jak by měl vypadat ideální povrch vlákna? Odpověď k úplné spokojenosti tazatele. 9) Dosažení jaké hustoty u vláken je cílem? Odpověď k úplné spokojenosti tazatele. 10) Na jakém principu dochází k rozpadu k bioskla? Odpověď k úplné spokojenosti tazatele.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO