Čerpadlo v turbínovém režimu v hydraulickém okruhu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem práce je nalezení optimální pracovní oblasti čerpadla v turbínovém režimu a následného výběru vhodného čerpadla z katalogu. Pomocí základních rovnic hydromechaniky jsou v práci řešeny výpočty vodárenské věže pro využití čerpadla v turbínovém režimu. Optimální pracovní oblast čerpadla v turbínovém režimu je nalezena na základě maximálního výkonu. Z turbínových charakteristik je následně určen čerpadlový návrhový bod, pro který je vybráno sériově vyráběné čerpadlo z katalogu čerpadel.
This thesis is focused on finding an optimal working area of a pump running in a turbine mode and choosing a suitable pump from a company catalogue. Calculations of a water tower are accomplished based on basic equations of hydromechanics. The optimal working area of a pump running in turbine mode is determined with respect to maximum power. Based on the turbine characteristics is found the pump design point for which is chosen a mass-produced pump from a company catalogue.
Description
Citation
ŠIMUNEK, O. Čerpadlo v turbínovém režimu v hydraulickém okruhu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (člen) Ing. David Štefan, Ph.D. (člen) Mgr. Jana Hoderová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-15
Defence
Student seznámil komisi s obsahem své bakalářské práce v časovém limitu přibližně 15 minut. Následovaly posudky vedoucího a oponenta. Součástí oponentského posudky byly položeny doplňující otázky, na které student odpověděl. Předseda poděkoval za prezentaci a otevřel diskusi o bakalářské práci pro všechny členy komise. Student v rozpravě správně reagoval na dílčí otázky členů komise. Po vyčerpání všech otázek byla část obhajoby ukončena.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO