Marketingová strategie vybraného podniku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská
Abstract
Diplomová práce se zabývá vypracováním návrhů na vylepšení marketingové strategie obchodní značky optika Valore. Značku tvoří brněnská síť očních optik o čtyřech pobočkách. V návaznosti na teoretická východiska je v práci analyzován současný stav optiky Valore a její marketingové strategie. Na základě poznatků z analýz vnitřního i vnějšího prostředí optiky, a také dotazníkového šetření, jsou vytvořeny konkrétní a realizovatelné návrhy na vylepšení marketingové strategie této značky. Návrhová část je zaměřena zejména na minimalizaci a odstranění identifikovaných slabých stránek za současného využití silných stránek a příležitostí optiky Valore. Pro formulaci návrhů na úpravu marketingové strategie byla zvolena metoda marketingového mixu. Návrhy na zlepšení obsahují konkrétní popis jednotlivých doporučených změn v marketingové strategii, které napomohou dostat společnost do většího povědomí a přivést novou klientelu. Návrhy na změny se týkají zejména sjednocení nynějšího prezentování v online prostředí, kde má optika největší nedostatky. Navržené změny obsahují podklady pro nutný redesign firemního webu, na míru vytvořený způsob komunikace na sociálních sítích, úpravu slevové politiky a využívání online registrace zákazníků, které je spojeno s výhodami pro zákazníky a zasíláním newsletterů. Návrhy byly vypracovány podrobně včetně cílových skupin a názorných příkladů, aby mohly být optikou využity. Optice je doporučeno také zaměstnání externího online marketingového specialisty, který bude marketingovou komunikaci dle návrhů a vlastních zkušeností aplikovat a spravovat. Mezi další návrhy na zlepšení patří i úprava sortimentu na pobočce Gajdošova tak, aby byla napravena zjištěná nespokojenost věkové kategorie 25–39 let, čemuž napomohl dodatkový výzkum. Také je navrženo řešení pro odhalený problém se zaměstnancem na jedné z poboček, kterého by měla optika propustit a nahradit zaměstnancem novým. Mezi návrhy je i využití potenciálu firemního elektro-automobilu, pro který je připraven návrh reklamního polepu, čímž bude vytvořena cenově přijatelná pojízdná outdoorová reklama. Pro ušetření zbytečných nákladů bylo navrženo také zrušení dosavadní inzerce v deníku BRNO-STŘED, jejíž návratnost se prokázala jako téměř nulová.
This diploma thesis deals with the elaboration of proposals for the improvement of the marketing strategy for an optician brand named Valore. Following the theoretical background, this thesis analyzes the current state of the company and its marketing strategy. Based on the findings from the analysis of the internal and external environment of the brand, as well as from a questionnaire survey, specific and feasible suggestions for an improvement of the marketing strategy are created. The proposal part of the work is mainly focused on minimization and elimination of identified weaknesses while making use of strengths and opportunities of the brand. The marketing mix method was chosen to formulate suggestions for the marketing strategy adjustments. Suggestions contain a specific description of the recommended changes that will help to raise the company's awareness and bring in new clients. The proposals are mainly focused on the unification of the current online self-presentation, which is the company's greatest shortcoming. The suggestions include drafts for a redesign of the company's website as well as custom made way of communication on social networks. It also contain adjustments of the discount policy and the use of online customer registration, which is related to customer benefits and newsletters. The proposals were made in detail, including target groups and illustrative examples, so that it could be used by the company. The company is also recommended to employ an external online marketing specialist who will manage marketing communication according to proposals and his or hers own experience. Other suggestions include the modification of the assortment at the Gajdošova shop, so as to improve the identified customer dissatisfaction. A solution is also proposed for a detected problem with an employee in one of the stores, who the company should lay off and replace with a new employee. Among the proposals is also the use of the potential of the company's electric car, for which a design of an advertising sticker is prepared, which will create an affordable mobile outdoor commercial. To save unnecessary costs, it was also proposed to cancel the current advertisement in the BRNO-STŘED magazine, because the return of the costs proved to be almost zero amount.
Description
Citation
ŠŤASTNÁ, K. Marketingová strategie vybraného podniku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení a ekonomika podniku
Comittee
doc. Ing. Vít Chlebovský, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Markéta Kruntorádová, Ph.D. (člen) Ing. Josef Veselý, CSc. (člen) Mgr. Štěpán Konečný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-13
Defence
Otázky vedoucího práce - odpovězeno Otázky oponenta práce - odpovězeno Ing. Josef Veselý: Uvádíte velkou konkurenci na lokálním trhu - jaká je pozice na trhu z hlediska obratu podniku? Vyčíslení marže produktů. - odpovězeno Ing. Markéta Kruntorádová: Vysvětlete příspěvky pojišťoven pro zákazníky u příležitostí uvedených v analýze SWOT. Celkové zhodnocení příležitostí a z čeho obecně příležitosti vychází. - odpovězeno doc. Vít Novotný: Možné přímé oslovení zákazníků tzv. kolemjdoucích. - odpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO