Filtry pevných částic pro zážehové motory

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá filtry pevných částic pro zážehové motory. Jsou zde rozebrány emise spalovacích motorů a jejich vliv na znečištění ovzduší a lidské zdraví, zejména vliv pevných částic. Dále je popsáno z čeho jsou tyto filtry vyrobeny, kde jsou v automobilu umístěny a vysvětlen princip jejich funkce i regenerace.
This bachelor thesis deals with gasoline particulate filters. Emissions of internal combustion engines and their impact on air pollution and human health, especially the impact of particulate matter, are discussed. It also describes what these filters are made of, where they are located in the car, and explains the principle of their function and regeneration.
Description
Citation
POHLUDKOVÁ, L. Filtry pevných částic pro zážehové motory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Fojtášek, Ph.D. (člen) Ing. David Svída, Ph.D. (člen) Ing. Lubor Zháňal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-16
Defence
Studentka seznámila v prezentaci zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. V návaznosti na posudek oponenta zodpovídal následující otázku oponenta: 1. Popište hlavní výhody užití vláken Fecralloy v konstrukci vložky filtru pevných částic. Zodpovězeno 2. Vysvětlete, proč jsou filtry pevných částic pro zážehové motory téměř bezporuchové, oproti filtrům pro vznětové motory, jak uvádíte v kapitole 5.3. Zodpovězeno 3. U obrázku 12 není uveden zdroj. Jedná se o materiál pořízený autorem práce? Zodpovězeno Dále byly členy komise studentce položeny následující otázky: 1. Zmínila jste, že filtr eliminuje „škodliviny“. Co jsou to ty škodliviny a čím jsou škodlivé? Zodpovězeno 2. Popište, co se stane se zachycenými částicemi při regeneraci filtru? Zodpovězeno 3. Zmínila jste, že má filtr pro zážehové motory větší průchodnost. Jak to souvisí s velikostí částic, které jsou zachycovány (v porovnání s DPF)? Částečně zodpovězeno 4. Jak se vyrábí zmiňovaná keramická matrice? Zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO