Popis základních meteorologických jevů a příslušné měřící techniky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na popis základních meteorologických jevů a na jejich dopad na běžný život. Je zde uveden stručný popis atmosféry a poté podrobný popis základních veličin a jednotlivých jevů odehrávající se v atmosféře. Na závěr této práce je ke každé veličině uvedena příslušná měřící technika.
This bachelor thesis is focused on the description of basic meteorological principles and their impact on everyday life. There is a brief description of the atmosphere and then detailed description of basic quantities and individual principles taking place in the atmosphere. In the end of this thesis is given measuring instruments for each quantity.
Description
Citation
KLUSÁČEK, O. Popis základních meteorologických jevů a příslušné měřící techniky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-17
Defence
Student prezentoval svoji bakalářskou práci. Byly přečteny posudky vedoucího a oponenta bakalářské práce. V návaznosti na posudek oponenta zodpovídal student následující otázky oponenta: 1) V podkapitole 2.1 je uveden popis virtuální teploty a její použití v barometrické formuli. Avšak v rovnici (2.3) s barometrickou formulí není virtuální teplota použita. Vysvětlete tento rozpor. Dále je uveden obrázek 2.1, který zobrazuje pokles tlaku na nadmořské výšce. V obrázku je uvedeno, že křivka je vykreslena pro teplotu vzduchu 293,15 K. Neměla by být teplota nějakým způsobem provázána s nadmořskou výškou, tj. s rostoucí nadmořskou výškou se snižovat? Nebylo by možné závislost tlaku zobrazit jako funkci dvou proměnných (teploty a nadmořské výšky)? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno. 2) Na straně 33-34 je uvedeno, že “hlavní charakteristikou všech způsobů přenosu tepla je veličina zvaná intenzita přenosu tepleného toku” s tím, že ji lze pro všechny způsoby přenosu tepla obecně vyjádřit pomocí rovnice (4.3), která obsahuje teplotní gradient. U obhajoby vysvětlete, co míníte pojmem “intenzita prenosu tepleného toku” a jakým způsobem lze rovnici (4.3) použít pro konvekci a radiaci, ve kterých se teplotní gradient přímo neuplatňuje. Hodnocení odpovědi: zodpovězeno s mírným zaváháním. 3) Na straně 38 je uveden popis a princip aneroidu, který ale není uveden a vysvětlen dostatečně podrobně a přesně (termín “plechové krabičky” apod.). U obhajoby detailně s použitím schématu vysvětlete princip aneroidu včetně bimetalické kompenzace. Hodnocení odpovědi: zodpovězeno částečně V rozpravě k BP byly položeny studentovi dále tyto otázky: prof. Štětina se dotázal: „jaké rozlišujeme tlakoměry?“ Hodnocení odpovědi: zodpovězeno s velkou nápovědou od tazatele. prof. Štětina se dotázal: „který tlakoměr je z hlediska výroby a použití technologie nejdražší?“ Hodnocení odpovědi: zodpovězeno s drobnou nápovědou od tazatele. doc. Jaroš se zeptal: „jaký mechanismus ovlivňuje měření pomocí aneroidu?“ Hodnocení odpovědi: zodpovězeno částečně. doc. Charvát se dotázal: „z čeho vychází meteorologové při předpovědi počasí s ohledem na směr a rychlost větru?“ Hodnocení odpovědi: zodpovězeno díky nápovědě od tazatele.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO