Rankinův cyklus s vodní párou v energetice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Rankinův cyklus s vodní párou je základní tepelný cyklus využívaný v energetice jako prostředek pro produkci elektrické energie. Pomocí tohoto cyklu je tepelná energie (z jakéhokoli typu zdroje) převedena na technickou práci na hřídeli, která následně generuje elektrickou energii. Je proto snahou dosáhnout co největší účinnosti této přeměny a neztratit při ní využitelnou energii. Tato bakalářská práce se zabývá popisem obecného termodynamického cyklu, základního Rankinova cyklu a Rankinových cyklů s modifikacemi, které zvyšují jeho termickou účinnost. Součástí práce je i praktická část věnovaná naprogramování skriptu v programovacím prostředí MATLAB pro snadnou tepelnou analýzu základního ideálního Rankinova cyklu.
The Rankine cycle with water steam is the basic thermal cycle used in power generation for producing electricity. Through this cycle thermal energy (of any source) is transformed into shaft work, which then generates electricity. Therefore, the aim is to achieve the highest efficiency of this transformation with losing as little of the usable energy as possible. This bachelor thesis is focused on describing the general thermodynamics cycle, the basic Rankine cycle and Rankine cycles with modifications, which help to increase the thermal efficiency. The practical part of this thesis is dedicated to programming the script in the MATLAB programming environment for easy thermodynamic analysis of the basic ideal Rankine cycle.
Description
Citation
UHŘÍČEK, M. Rankinův cyklus s vodní párou v energetice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-17
Defence
Student prezentoval svoji bakalářskou práci. Byly přečteny posudky vedoucího a oponenta bakalářské práce. V návaznosti na posudek oponenta zodpovídal student následující otázky oponenta: 1) Jaký je procentuální rozdíl ve výsledné účinnosti pracovního Rankinova cyklu, když bychom porovnávali cyklus složený s vratných dějů s cyklem složeným s dějů nevratných, což je vykresleno na obrázku 1.11? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno. V rozpravě k BP byly položeny studentovi dále tyto otázky: prof. Štětina se dotázal: „jaký je tlak v RC v bodě 3 u dřívejších konvenčních elektráren a jak se hodnota tlaku pohybuje v nynějších moderních elektrárnách?“ Hodnocení odpovědi: zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO