Výroba dílce hydroformováním a její optimalizace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce předkládá analýzu a optimalizaci výroby dílce pomocí technologie paralelního hydroformování. Jako polotovar slouží dva kruhové přístřihy z oceli DC01 o tloušťce 1 mm. V jednom z přístřihů je pomocí technologie Flowdrill zhotoven přívod tvářecího média. Následně jsou oba přístřihy k sobě svařeny laserem a poté tvářeny. Pro analýzu výrobního procesu byla použita numerická simulace pomocí softwaru PAM-STAMP. Tato analýza poskytla informace o ztenčení stěny, velikosti přetvoření, kritických místech na výrobku a odpružení. Ověření numerické simulace proběhlo pomocí srovnání s experimentem. Kritériem pro ověření byl průběh tloušťky dílce. Na základě výsledků simulace je dále v práci provedena optimalizace, která spočívá v určení minimálního potřebného tlaku tvářecího média pro vylisování dílce, a to pro různé vzdálenosti mezi oběma tvářenými plechy.
The thesis presents an analysis and optimization of the manufacturing process of a part using the technology of parallel hydroforming. Two circular blanks made of DC01 steel with a thickness of 1 mm serve as a semi-manufactured part. In one of the blanks, the supply of the forming medium is constructed using Flowdrill technology. Subsequently, the two blanks are laser welded together and then formed. Numerical simulation using PAM-STAMP software was used to analyse the manufacturing process. This analysis provided information on wall thinning, deformation size, critical points on the product and springback. The numerical simulation was verified on the basis of comparison with an experiment. The criterion for verification was the course of the thickness of the part. Based on the results of the simulation, an optimization is performed in the thesis. It consists in determining the minimum required pressure of the forming medium for pressing the part, particularly for different distances between the two formed sheets.
Description
Citation
CHRZ, J. Výroba dílce hydroformováním a její optimalizace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (místopředseda) Ing. Miroslav Jopek, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Dohnal, Ph.D. (člen) Ing. Barbora Kudláčová (člen) Ing. Jiří Tomášek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-07-15
Defence
Student seznámil komisi se svojí prací, jejími výstupy a závěry a zodpověděl dotazy oponenta. Komise dále studentovi položila následující otázky: 1. Jakou síť jste vyhodnocoval při tvorbě FLD na obr. 80 v práci; proč je druhé logaritmické přetvoření záporné? (otázka byla částečně zodpovězena) 2. Z jakého důvodu je v praxi málo využíváno tváření nepevnými nástroji? (otázka byla částečně zodpovězena) 3. K čemu vyráběná součástka slouží? (otázka byla zodpovězena) 4. Z jakého důvodu byl použit materiál DC01? (otázka byla zodpovězena) 5. Jaké byly vstupy diplomové práce; jaké výkresy byste do práce doplnil? (otázka byla zodpovězeny) 6. Bylo by možné použít výsledky diplomové práce i pro výrobu daného dílce i z austenitické korozivzdorné oceli? (otázka byla zodpovězena)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO