Energetická rekonstrukce samostatně stojícího rodinného domu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem diplomové práce bylo navrhnout systémy vytápění, větrání, chlazení a vyhodnotit možnost využití obnovitelných zdrojů v případě dvoupodlažního rodinného domu. Pro zajištění vytápění i chlazení bylo zvoleno tepelné čerpadlo vzduch – voda a podlahový systém. Byl navržen také nucený rovnotlaký větrací systém se zpětným získáváním tepla. Pro částečné pokrytí spotřeby elektrické energie tepelným čerpadlem byla posouzena investice do domovní fotovoltaické elektrárny. Práce obsahuje potřebné výpočty zahrnující výpočty tepelných ztrát, zisků, stanovení množství přiváděného a odváděného vzduchu a dimenzování výše uvedených systémů. Přiložena je také potřebná výkresová dokumentace.
The aim of the master’s thesis was to design heating, ventilation and cooling systems and to evaluate possibility of using renewable sources in case of a reconstructed two-storey family house. Air to water heat pump and floor system were designed to ensure both heating and cooling supply in the building. A heat recovery ventilation system was proposed. Gains of electrical energy from photovoltaic array were calculated and then possibility of coverage the heat pump consumption was evaluated. The thesis contains required calculations including building heat losses, heat gains, air exchange rates and the dimensioning of all mentioned systems. Technical drawing is also comprised.
Description
Citation
STUPKA, J. Energetická rekonstrukce samostatně stojícího rodinného domu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen) prof. Ing. Jan Jedelský, Ph.D. (člen) Bc. Ing. Jan Fišer, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen) Ing. Marian Formánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-15
Defence
Student prezentoval svoji DP práci. Byly přečteny posudky vedoucího a oponenta a položeny otázky oponenta. Student zodpověděl dotazy oponenta. V rozpravě k DP byly položeny studentovi tyto otázky: prof. Jícha se zeptal zdali bude lepší promísení vzduchu v místnosti při stropním nebo podlahovém topení/chlazení. Doktor Patočka se dotázal, jak by šel využít nadbytečný chlad k dochlazení místností, kde je výkon podlahového chlazení nedostatečný. doc. Katolický se dotázal proč je uvažována instalace akumulátoru o objemu 120 l a zda je skutečně nutný? Doktor Hejčík se dotázal jak je řešen soulad výkonů FVE a příkonu tepelného čerpadla. prof. Pavelek se zeptal na význam parametru délka stínu, který je v DP uváděn ve stupních. Student zodpověděl všechny dotazy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO