Technologie obrábění laserem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá technologií obrábění laserem a jeho využití ve strojním průmyslu. V první části práce je popsán princip vzniku laserového paprsku, rozdělení a aplikace laserů v průmyslu. Experimentální část je zaměřená na řezání obrobku na laseru a vodním paprsku ve firmě SMR Plus s.r.o., přípravě vzorků a zkoumání struktury obrobku. Na závěr jsou povrchy porovnány s obrobky z vodního paprsku.
The master’s thesis deals with laser cutting technology and application in the industry. The first part of the thesis describes principle of laser beam creation, division and application of lasers in industry. The Experimental part is focused on cutting the workpiece using a laser and water jet in company named SMR Plus s.r.o., sample preparation and examining the structure of workpiece. Surface structures are compared with workpieces from water jet at the end of thesis.
Description
Citation
STROUHAL, L. Technologie obrábění laserem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Anton Humár, CSc. (místopředseda) prof. Ing. et Ing.Mgr. Jana Petrů, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Rostislav Suchánek (člen) Ing. Martin Petrenec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-17
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Jak jste hodnotil povrchy? částečně zodpovězeno 2. Na základě jakých norem jste měřil drsnost povrchu? zodpovězeno 3. Na straně 51 na obrázku 59 máte graf. Můžete vysvětlit rozdíli meza dvěma typy ocelí? zodpovězeno 4. Kam jste směřoval focus laserového paprsku? zodpovězeno 5. Pro jaké obrábění není možné použít laser? zodpovězeno 6. Jaké jsou nevýhody laserového řezání? částečně zodpovězeno 7. Jaké jsou výkonu laserů na výstupu? zodpovězeno 8. Jaký je limit pro tloušťku ocelových materiálů pro řezání laserem? zodpovězeno 9. Jsou nějaké vedlejší účinky při řezání laserem? částečně zodpovězeno 10. Proč jste zanedbal vlnitost povrchu? zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO