Detekce a rozpoznání zbraně ve scéně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem diplomové práce je návrh algoritmu pro detekci a rozpoznání typu zbraně v obrázku. V textu práce jsou nejprve stručně představeny existující metody a techniky detekce různých objektů, primárně jsou však metody zaměřeny na zbraně. Dále jsou stručně nastíněny základy neuronových sítí následované přehledem nejběžnějších detektorů pro hloubkové neuronové sítě. Druhá polovina práce se věnuje implementaci aplikace pro generování obrázků na základě 3D modelu zbraně, tvorbě datového souboru a učení neuronové sítě. V závěru práce jsou stručně shrnuty dosažené výsledky, které jasně indikují, že pro pokrytí obrovské variace reálných zbraní je zapotřebí vygenerovat velké množství trénovacích dat na základě mnoha různých 3D modelů.
The aim of the diploma thesis is to design an algorithm for detection and recognition of the type of gun in the image. Firstly, the existing methods and techniques for detecting the various objects are briefly introduced in the text of the thesis however, the methods are primarily focused on guns. Next, the basics of neural networks are briefly outlined, followed by an overview of the most common detectors for deep neural networks. The second half of the thesis is devoted to the implementation of an application for generating images based on a 3D model of a gun, the creation of a data file and learning of a neural network. Finally, the results obtained, which clearly indicate that in order to cover a huge variation of real weapons, is necessary to generate a large amount of training data based on many different 3D models, are briefly summarized in the conclusion of the thesis.
Description
Citation
STUCHLÍK, D. Detekce a rozpoznání zbraně ve scéně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Matěj Grégr, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Mgr. Kamil Malinka, Ph.D. (člen) Ing. Libor Polčák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Jaký vliv má změna pozadí vygenerovaného snímku na úspěšnost detekce a rozpoznání zbraně? Existují jiné nástroje pro detekci zbraní?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO