Zařízení pro monitorování kvality elektrické sítě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá parametry kvality elektrické energie. Cílem práce je navrhnout a implementovat prototyp zařízení, které umožní vzdálené měření kvality elektrické energie. Navržený systém používá k přenosu dat technologii NB-IoT. Systém umožňuje vzdálené měření důležitých parametrů elektrické energie, jako např. velikost napájecího napětí nebo kmitočet sítě. Zařízení umí měřit elektrický proud, průměrné hodnoty napětí a detekovat napěťové události typu dip/swell. Zařízení vyčítá vzorkovaný elektrický signál vhodný pro harmonickou analýzu. Zařízení má nakročeno k splnění požadavků na měřicí zařízení třídy S dle ČSN EN 61000-3-40.
The diploma thesis deals with the parameters of electricity quality. The aim of this work is to design and implement a prototype device that will allow remote measurement of power quality. The proposed system uses NB-IoT technology for data transmission. The system enables remote measurement of important parameters of electrical energy, such as the magnitude of the supply voltage or the frequency of the electric network. The device can measure electric current, average voltage values and detect dip / swell voltage events. The device reads a sampled electrical signal suitable for harmonic analysis. The device has started to meet the requirements for measuring device of class S according to EN 61000-3-40.
Description
Citation
BARTOŇ, J. Zařízení pro monitorování kvality elektrické sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové a vestavěné systémy
Comittee
prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Milan Češka, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Kekely, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných (např. ke způsobu prezentace naměřených údajů). Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm dobře. Otázky u obhajoby: V kapitole 4.1 popisujete na straně 21 možnost budoucího připojení Li-Ion akumulátoru k prototypu výsledného zařízení. Jakým způsobem máte na obvodové úrovni vyřešeno nabíjení tohoto akumulátoru?  Z jakého důvodu jste zvolil mezi dostupnými technologiemi pro vzdálený přístup k výsledkům měření standard NB-IoT? V čem spatřujete jeho hlavní výhody např. ve srovnání s technologií Sigfox? Existují obdobná řešení jako to, která jste s využitím součástky ADE9000 navrhl ve vaší práci? Pokud ano, pokuste se prosím o stručné porovnání vašeho zařízení s konkurenčními přístupy. Agregace aktuálně meřených dat za účelem podrobnější analýzy kvality elektrické energie není implementována?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO