Homologační testování vidlice elektrokola

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V současné době prudce roste popularita a poptávka po elektrokolech. Elektrokola vstupující na evropský trh musejí splňovat sérii bezpečnostních požadavků zahrnutých v homologačním testování. Tato práce se zabývá predikcí výsledku mechanických statických testů vidlice elektrokola dle platné evropské normy. Predikce je formulována na základě MKP simulací zmíněných testů a optického experimentálního měření prováděného za účelem validace simulací. Výsledky obou přístupů jsou porovnány a kriticky zhodnoceny. Vzorek testované vidlice splnil požadavky stanovené normou. Jsou stanoveny požadavky na predikci nepartikulárního testu.
Currently, the popularity and demand for e-bikes is growing rapidly. E-bikes entering the European market must meet a series of safety requirements included in the type-approval. This work deals with the prediction of the result of mechanical static testing of an e-bike fork according to the valid European standard. The prediction is formulated on the basis of FEM simulations of the mentioned tests and optical experimental measurements performed for the purpose of validating the simulations. The results of both approaches are compared and critically evaluated. The sample of the tested fork met the requirements set by the standard. Requirements for the prediction of a non-particulate test are set.
Description
Citation
BEJDÁK, J. Homologační testování vidlice elektrokola [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Milan Klapka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Koutecký, Ph.D. (člen) Ing. Petr Šperka, Ph.D. (člen) Ing. Radovan Galas, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a zodpověděl dotazy: 1) Jak byl vyráběn zatěžovací stend a jak byla validována jeho geometrická přesnost? - zodpovězeno 2) Jak velký vliv na kvalitu simulace měla použitá zjednodušení modelu a jeho sítě? - zodpovězeno ing.Šperka: Co z výsledků je plastická deformace, která hodnota to je? V simulaci je jaký stav? Je tento simulátor universální i pro jiné typy vidlic? - zodpovězeno doc.Vrbka: Jak jste v MKP simuloval svarové spoje? - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO