Nanášení tenkých kovových povlaků na polymerní materiály

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Studium poddajných kontaktů z pohledu tribologických vlastností je velmi komplikované, jelikož materiály, jako jsou polymery či pryže, se vyznačují velmi nízkou odrazivostí a elektrickou vodivostí. Tyto vlastnosti významně omezují možnosti použití konvenčních metod, které se využívají ke studiu tvorby mazacího filmu a toku maziva. Aby bylo možné zavedené metody využít, je nutné na neodrazivý povrch nanést tenkou odrazivou vrstvu. V této práci je provedena kritická rešerše aktuálních vědeckých prací zabývajících se nanášením povlaků na polymerní materiály a na základě analýzy dostupných technologií je vybrána metoda, kterou je na polydimethylsiloxanový (PDMS) vzorek nanesena tenká odrazivá vrstva různých kovů. Následně je představena studie proveditelnosti, jejímž cílem bylo objasnit, jakým způsobem nanesení vrstvy ovlivní třecí vlastnosti PDMS. Tato práce může výrazně přispět v oblasti studia poddajných kontaktů a to zejména z pohledu objasnění mechanismů mazání.
The study of compliant contacts from a tribological standpoint is very complicated due to low reflectivity and electrical conductivity of materials such as polymers or rubber. These properties significantly limit the possibilities of using conventional methods which are being used to study the film formation and lubricant flow. To enable the use of the conventional methods it is necessary to apply a thin reflective layer on the non-reflective surface. This work evaluates the current literature dealing with the coating of polymeric materials. A method was chosen based on the analysis of the currently available technologies, which is used to apply a thin reflective layer on the polydimethylsiloxane sample. This part is followed by a feasibility study to clarify the effects of the coating on friction processes. This work can significantly contribute to the field of compliant contacts, especially in terms of clarifying the mechanisms of lubrication.
Description
Citation
ZATLOUKAL, F. Nanášení tenkých kovových povlaků na polymerní materiály [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Petr Svoboda, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Daniel Koutný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Mazal, CSc. (člen) Ing. Milan Omasta, Ph.D. (člen) Ing. David Nečas, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a zodpověděl dotazy: Otázky oponenta: 1. V práci uvádzate, že poddajný kontakt je taký, kde má aspoň jedno teleso malý modul pružnosti. Definujte prosím číselne malý modul pružnosti. - zodpovězeno 2. Na verifikačný experiment bola použitá hybridná metóda PVD-PECVD. Popíšte princíp metódy a zhodnoťte jej výhody a nevýhody. - zodpovězeno Doplňující otázky: doc. Svoboda - Jakým způsobem byla měřená změna drsnosti povrchu po nanesení povlaku? Jak vysvětlujete zhoršení jeho kvality? – zodpovězeno Má původní drsnost povrchu vliv na schopnost nanášení povlaku? Jaké tloušťky filmů předpokládáte při nanášení povlaků? – zodpovězeno doc. Koutný - Jsou Vámi uvažované metody nanášení závislé na typu kovu? Kategorizoval jste vlastnosti kovů pro nanášení? - zodpovězeno doc. Mazal - Kde je limit pro tenký kovový podklad? - zodpovězeno dr. Omasta - Jaké praktické nebo průmyslové aplikace se předpokládají v případě poddajných kontaktů? - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO