Návratový CubeSat

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato závěrečná práce se zabývá analýzou návratu miniaturního CubeSat satelitu z nižší oběžné dráhy. V úvodní části vysvětluje problematiku návratového procesu, jaká tělesa se typicky používají a možnosti jejich ochrany před odporem atmosféry. Práce se také zaměřuje na skupinu zmíněných CubeSat satelitů a definuje je podle obecných požadavků. Za pomocí získaných poznatků z úvodní části byl sestaven teoretický úvod k předběžné analýze návratu CubeSat satelitu, který následuje vzorový výpočet. Zde je vysvětleno, jak se CubeSat při sestupu atmosférou pohybuje a jaké parametry musí splňovat, aby bylo možné návrat uskutečnit.
This bachelor´s thesis deals with the analysis of the re-entry of the miniature CubeSat satellite from lower orbit. In the opening section, it is explained how re-entry process works, what bodies are typically used and the possibilities for protecting them from atmospheric resistance. The thesis is also focused on the mentioned group of CubeSat satellites and defines them according to general requirements. Using the knowledge learned from the opening section, a theoretical introduction to the preliminary analysis of the re-entry of the CubeSat satellite was put together, followed by a sample calculation. Here, it is explained how the CubeSat moves as it descends throughout the atmosphere and what parameters it needs to meet in order to make the re-entry.
Description
Citation
KOPECKÝ, M. Návratový CubeSat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Juračka, Ph.D. (předseda) Ing. Robert Popela, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Augustin, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Šplíchal, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Zikmund, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
Student prezentoval svoji práci v rámci stanovené doby a odpověděl na všechny otázky oponenta. K bakalářské práci a její prezentaci byly položeny následující otázky: 1) Jak byla počítána plocha brzdícího padáku? 2) Jak bylo stanoveno návrhové kritérium velikosti maximální přípustné dopadové rychlosti? 3) Jaká je smluvní hranice atmosféry a jaká byla zvolena v práci? 4) Jaké další síly působí na kosmické zařízení při jeho návratu na Zemi? Student odpověděl dobře na všechny otázky komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO