Návrh podvozku s lyžemi pro letoun s krátkým vzletem a přistáním

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této bakalářské práce je výběr nejvhodnějšího typu podvozku s lyžemi pro daný letoun kategorie STOL a návrh instalace tohoto podvozku na letoun při dodržení platných předpisů a parametrů požadovaných výrobcem letounu. První část práce je čistě teoretická a probírá používaná uspořádání a konstrukční řešení podvozků s lyžemi. Praktičtější druhá část se zabývá průzkumem současného trhu, jehož výsledkem je sestavení přehledu dostupných podvozků vhodných pro daný letoun. Dalším postupem v této části práce je redukce dostupných možností, která vyúsťuje ve výběr nejvhodnějšího typu. Závěrem je poté návrh instalace vybraného typu podvozku na letoun.
The aim of this bachelor thesis is a selection of the most suitable ski landing gear for a use on a given STOL aircraft and its installation on the aircraft according to the law regulations and requirements of the aircraft manufacturer. First part is strictly teoretical and deals with existing design variants of an aircraft skis. More practical second part of this thesis starts with a market research, which creates an overview of existing options of ski landing gears suitable for use on the aircraft. Part continous with a reduction of the options and ends with a choice of the most suitable one. Final part is devoted to the problem of an installation of the landing gear to the given aircraft with consideration of existing law regulations.
Description
Citation
HOSTINSKÝ, V. Návrh podvozku s lyžemi pro letoun s krátkým vzletem a přistáním [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Juračka, Ph.D. (předseda) Ing. Robert Popela, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Augustin, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Šplíchal, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Zikmund, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
Student prezentoval svoji práci v rámci stanovené doby a odpověděl na všechny otázky oponenta. K bakalářské práci a její prezentaci byly položeny následující otázky: 1) Čím byl způsoben tak velký rozptyl dohledaných typů lyží pro podvozky v rešeršní části? 2) Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých typů lyží a způsobů jejich uchycení? 3) Jak efektivně fungují brzdy na úpravě podvozku s lyžemi? 4) Jaké jsou způsoby mazání ložiska na podstavci lyže? 5) Byla při pevnostní kontrole jistících lanek uvažována deformace podvozku při přistání? Student odpověděl velmi dobře na otázky komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO