Polohování naklápěcí hlavy frézovací multifunkčního obráběcího centra s vodorovnou osou vřetena

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce pojednává o polohování naklápěcí hlavy multifunkčního frézovacího centra ve třech osách. Cílem práce je navrhnout multifunkční frézovací obráběcí centrum s vodorovnou osou vřetene ve spolupráci s Bc. Ľubomírem Vazovanem, Bc. Jánem Rapčanem a Bc. Tomášem Hynštem, kteří pracují na problematice vřeteníku, automatické výměny nástrojů a paletizace. Součástí práce jsou návrhy jednotlivých variant a jejich následné vyhodnocení multikriteriální metodou PATTERN. Výsledná konstrukce je doplněna o výpočty hlavních konstrukčních uzlů.
The thesis deals with the positioning of the tilting head of the multifunctional milling centre in three axis. The aim of the thesis is to design a multifunctional milling machine centre with a horizontal axis of the spindle in cooperation with Bc. Ľubomír Vazovan, Bc. Ján Rapčan a Bc. Tomáš Hynšt, who are working on the issues of the headstock, automatic tool change and palletization. The thesis also contains proposals of certain options and their subsequent evaluation by the multicriterial method PATTERN. The resulting construction is complemented by calculations of the main construction nodes.
Description
Citation
GREPL, M. Polohování naklápěcí hlavy frézovací multifunkčního obráběcího centra s vodorovnou osou vřetena [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladislav Singule, CSc. (místopředseda) Ing. Lubomír Novotný, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Dokoupil, CSc. (člen) Ing. Tomáš Marek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
Student začíná prezentaci stanovení parametrů a výběrem kinematiky stroje. Prezentace pokračuje varianty polohování v ose Y a W. Nasleduje konstrukce stroje a jejího části. Prezentace byla ukončením krátkým zhodnocením. Student odpovídá na otázky oponenta správně. Komise se ptá na upřesnění senzoru. Student odpovídá, že bude použit absolutní senzor. Komise se ptá na právě volby neobvyklých parametrů stroje. Student odpovídá, pro výrobu skruží. Komise se dále ptá na konkrétní produkt. Student neví odpovědět. Komise se ptá na volbu polohování v ose Y. Student volil variantu s pravítkem blíže kuličkového šroubu. Komise se dál ptá na počet kanálu odměřování. Student odpovídá, že pravítko má jeden kanál. Komise se ptá na možnosti řešení tohoto problémů. Komise se ptá na zajištění polohy příčníků při výpadku elektřiny. Student odpovídá, že příčník je držen jenom pohonem. Komise se dál ptá na přesnost polohování. Student říká, že deformace stroje, což je špatně. Student pak zmiňuje měřici pravítko a jeho přesnosti. Komise se pak ptá na přesnost polohováni za pomoci kuličkového šroubu. Student zmiňuje přepočet lineární pozice na otáčky. Komise se ptá na počet pravítek v ose X a Y. Student odpovídá, že pravítka jsou ve dvojicích a to z důvodů synchronizace. Komise se ptá na odůvodnění stoupání kuličkového šroubu. Student volil daného hodnoty dle katalogu. Komise se ptá na počet stupňů volnosti v uložení příčníků. Student neví. Komise se dál ptá na počet stupňů volnosti v rovině. Student odpovídá špatně. Komise se ptá na hydrodynamické vedení. Student neví. Komise se ptá na ukotvení lože. Student danou problematiku neřešil.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO