Návrh paroplynového zdroje elektřiny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Paroplynový cyklus je jedným z tepelných cyklov využívaných v tepelných elektrárňach. Skladá sa z kombinácie plynovej a parnej turbíny, kde odpadové teplo z plynovej turbíny je využité pre tvorbu pary v kotle na odpadové teplo. Cieľmi diplomovej práce bol koncepčný návrh paroplynového zdroja elektriny a bilančný výpočet cyklu. Výpočet vychádza z termodynamických vlastností látok a základných poznatkov Braytonovho a Rankin-Clausiovho cyklu. Výsledkom sú množstvo a parametre vzduchu, spalín a pary/vody v jednotlivých miestach a technologická schéma zdroja, v ktorej sú tieto parametre uvedené.
A combined cycle is one of the thermal cycles used in thermal power plants. It consists of a combination of a gas and a steam turbine, where the waste heat from the gas turbine is used for steam generation in the heat recovery steam generator. The aim of the diploma thesis was the conceptual design of a combined cycle electricity source and the balance calculation of the cycle. The calculation is based on the thermodynamic properties of the substances and the basic knowledge of the Brayton and Rankin-Clausius cycle. The result is the amount and parameters of air, flue gases, and steam/water in individual places and the technological scheme of the source, in which these parameters are listed.
Description
Citation
KADÁKOVÁ, N. Návrh paroplynového zdroje elektřiny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Milčák (člen) Ing. Milan Kořista, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Caha (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
Studentka odpověděla na otázky oponenta, další otázky komise: Nakreslete do TS diagramu oběh spalovací turbíny. Popište v diagramu regeneraci. Co je to pinch point? Do výpočtu byl zadán? Jaký byl sled výpočtu? Jaké byly v zadání izo podmínky? Jaké byly teploty napájecí vody? Jak závisí účinnost na teplotě na vstupu? Studentka byla schopna zodpovědět všechny dotazy, komise se shodla na hodnocení výborně, A.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO