Teplotní pole v tuhém palivu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá teplotním polem v tuhém palivu v průběhu spalovacího procesu. Nejdříve byla provedena rešeršní analýza dostupných literárních pramenů za účelem získání informací o složení dřeva, vlastnostech ovlivňujících spalovací proces a základech přenosu tepla. V experimentální částí práce byly zaznamenány průběhy teplot ve vzorcích získané měřením v pozorovací peci. Jednotlivé průběhy teplot u vzorků šesti různých velikostí, vyrobených ze smrkového a bukového dřeva, byly následně vyhodnoceny a porovnány. Na základě experimentálně získaných dat byl vytvořen matematický model v programu OpenModellica. Na závěr byly výsledky matematického modelu porovnány s experimentálně získanými daty a byly vyvozeny patřičné závěry.
The diploma thesis deals with a temperature field in a solid fuel during the combustion process. At the beginning of this thesis, research of available literature was conducted to obtain information about the composition of wood, properties affecting the combustion process, and the basics of heat transfer. Afterward, the temperature profiles of the samples were recorded during the measurement in the observation furnace. The temperature profiles of samples of six different sizes which were made of spruce and beech wood were subsequently evaluated and compared. Based on experimentally obtained data, a mathematical model was created in the OpenModellica software. Finally, the results of the mathematical model were compared with experimentally obtained data and appropriate conclusions were deduced.
Description
Citation
PTÁČEK, P. Teplotní pole v tuhém palivu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Milčák (člen) Ing. Milan Kořista, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Caha (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
Lze z modelu zjistit tepelný tok odcházející z částice biomasy? Úbytek hmoty se dopočítá jakým způsobem? K čemu práce směřuje? Kde se domníváte, že je dohoření vzorku? Student byl schopen na otázky zodpovědět a komise se shodla na hodnocení obhajoby velmi dobře, B.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO