Návratový modul aerologické sondy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Metody, jak získat zpět měřicí vybavení pro průzkum horní atmosféry, jsou v současné době značně omezené. Velmi nízká míra návratnosti vedla k návrhu radiosondy na jedno použití, což nutí mnoho světových meteostanic omezit počet provedených denních měření. Snížení frekvence sondáže pak následně vede ke snížení přesnosti předpovědi počasí. Tato práce otevírá cestu k alternativě v podobě konstrukce návratového modulu, který by měl zajistit řízené vyklesání aerologické sondy a přistání na vhodném místě. Zvolená konstrukce je výsledkem analýzy možných konfigurací, jejichž cílem bylo najít nejoptimálnější variantu pro splnění požadavků mise. Konvenční konfigurace s pevnými křídly je zde sledována zkoumáním jejích základních částí. Zvolené součásti jsou dimenzovány na základě dvou krokových iteračních metod detailně popsaných v této práci. Dále jsou zkoumány základní požadavky na autonomii návratového kluzáku. Je zde navržena koncepce řídicího systému, který by měl vybrat nejvhodnější a dostupné místo pro přistání a navést kluzák k přistání na něm. V neposlední řadě jsou analyzovány a zvažovány možné metody instalace užitečného zatížení a studovány a porovnávány možné systémy odpojení od meteorologického balónu. Popsaný návratový modul by měl ve výsledku umožnit častější provádění měření atmosféry s přesnějšími měřicími zařízeními u kterých bude předpoklad vysoké pravděpodobnosti opakovaného použití. Očekává se, že tento přístup by měl vést ke snížení nákladů na sondáž atmosféry a zároveň zredukovat množství použitého materiálu a produkovaného odpadu.
Retrieving methods for in-situ upper-air measurement equipment are nowadays limited. A low rate of recoverability leads to a disposable radiosonde design that forces many worldwide meteo-stations to limit their measurement frequency. This leads to a decrease in the weather forecast accuracy. A possible feasible design of a lifting body that would provide a controllable radiosonde descend is here presented. The resulting vehicle is an outcome of comparing methods that aim to seek the most optimal choice to fulfil the mission requirements. A conventional fixed-wing configuration is here pursued by examining its basic components, and the chosen ones are sized based on a two-iteration-steps method reported in the thesis. Basic requirements for the vehicle autonomy are examined, and a design for a control system that would choose the best available landing location and fly the vehicle towards it is proposed. Furthermore, possible methods for payload installation are analysed and considered, and possible detachment systems are studied and compared. It is expected that by controlling the descent with such a vehicle, a more frequent measurement frequency could be performed, with more precise non-disposable measuring equipment. Consequently, lower amount of material would be used, which would lead to a lower amount of waste produced.
Description
Citation
MALALAN, N. Návratový modul aerologické sondy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Stavba letadel
Comittee
doc. Ing. Jiří Hlinka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivo Jebáček, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Josef Klement, CSc. (člen) doc. Ing. Vladimír Daněk, CSc. (člen) doc. Ing. Ladislav Janíček, Ph.D., MBA, LL.M. (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
Připomínka: Dle obrázku 25 není letoun stabilní při kladných úhlech náběhu. Otázka: Je nutné, aby sonda byla vně návratového modulu? Odpověď: Sonda je samostatně kvůli úplavu a ovlivnění měření. Diskuse ohledně detailnosti návrhu a výběru finální koncepce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO