Zástavba pohonné jednotky LYCOMING do letounu Bristel UL

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá problematikou zástavby motorové jednotky typu Lycoming do dvoumístného letounu kategorie VLA (velmi lehké letouny). V první části práce jsou popsány charakteristiky dosavadně vyráběných letounů Bristell. Následně je pomocí vícekriteriálního rozhodování proveden rešeršní výběr nově zastavované pohonné jednotky. Pro vybranou jednotku je vypočten hmotový a centrážní rozbor a letové výkony. Dále je navržena konstrukce lože pro zavěšení motoru na drak letounu. Dle přepisu CS-VLA a CS-23 je stanoveno zatěžování lože, pro následné provedení pevnostní kontroly. Poté je v práci navržena kapota vhodná pro chlazení motoru a klimatizování kabiny. V další části je navržena kompletní palivová soustava. Celou práci uzavírá finanční nákladnost remotorizace a provozu letounu.
This diploma thesis focuses on Lycoming drive unit mounting used in two-seater plane of VLA category (the very light aircraft). In the beginning characteristics of currently produced Bristell aircrafts are described. Following chapters aim at research selection of new drive unit mounting based on multi-criteria decision analysis. For selected unit, the weight, center of mass and flight performance are calculated. Additionally, the construction of engine mount is proposed. According to CS-VLA and CS-23 stress level of mounting is defined followed by strength verification. Later in this thesis, a suitable engine cover for engine and cockpit cooling is proposed. A complete fuel system is described in following chapter. Last chapter deals with financial costs of re-engining as well as aircraft operational costs.
Description
Citation
KROČIL, P. Zástavba pohonné jednotky LYCOMING do letounu Bristel UL [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavba letadel
Comittee
doc. Ing. Jiří Hlinka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivo Jebáček, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Josef Klement, CSc. (člen) doc. Ing. Vladimír Daněk, CSc. (člen) doc. Ing. Ladislav Janíček, Ph.D., MBA, LL.M. (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
K otázce oponenta k růstu hmotnosti diplomant uvedl síly v závěsech. Podklady pro trup nebyly od výrobce k dispozici. Ohledně stavu použitého materiálu: byly použity vlastnosti v zušlechtěném stavu. K otázce k tabulce 28: jedná se o stejné formátování jako u ostatních tabulek pro. K otázce oponenta ohledně případu Fx=0: Zatížení odpovídá předpisu a je rozepsáno v DP. Diskuse ohledně velké spotřeby paliva nového motoru. Diskuse ohledně vzpěrné pevnosti a dovoleného napětí 690 MPa. Diskuse ohledně palivové soustavy a čerpadla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO