Odlitky ze slitin TiAl pro spalovací motory

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce je zaměřena na intermetalické slitiny TiAl. Rozbor jejich mikrostruktury včetně vlivu tepelného zpracování a legujících prvků. Dále se zabývá tavením a odléváním TiAl včetně bezpečnosti a procesu recyklace. V poslední části se věnuje využití slitiny v praxi se zacílením především na ventily spalovacích motorů.
The bachelor tesis is focused on intermetalic alloys of TiAl. Analysis of microstructure including heat threatment and alloying. Next part is focused on melting and casting TiAl including safety of work and recyklation. Last chapter is developed to apllication mainly engine valves.
Description
Citation
KAŠPAR, J. Odlitky ze slitin TiAl pro spalovací motory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Ladislav Zemčík, CSc. (předseda) doc. Ing. Libor Čamek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Záděra, Ph.D. (člen) Ing. Václav Kaňa, Ph.D. (člen) Ing. Vítězslav Pernica, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Krutiš, Ph.D. (člen) Ing. Libor Zemánek (člen)
Date of acceptance
2020-07-21
Defence
Student Jan Kašpar svou prezentací seznámil zkušební komisi s obsahem práce. Práce byla přednesena ve stanoveném čase. Po prezentaci a přečtení posudků práce byl student vyzván k zodpovězení otázek oponenta, které podrobně zodpověděl. K práci byly vzneseny připomínky a následující otázky: Jaká jsou rizika u litých lopatek z této slitiny? zodpovězeno Znáte metodu opravy vnitřních dutin těchto odlitků? nezodpovězeno Na jaké další slévárenské vady trpí tyto slitiny? zodpovězeno Co to je skin efekt? zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO