Hluková izolace hydraulického aktuátoru INOVA

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Táto práca sa zaoberá návrhom a testovaním akustického krytu na hydraulický aktuátor Inova. Cieľom tohto krytu je akustická izolácia aktuátoru a jeho častí, pre dosiahnutie lepších akustických podmienok pri vykonávaní akustickej diagnostiky na tomto zariadení. Prvá časť práce sa venuje teoretickým základom o akustických krytoch, o možnostiach modelovania akustických problémov a o prieskume trhu v oblasti materiálov použiteľných pre konštrukciu krytu. Druhá časť práce pojednáva o analýze hlukových prejavov aktuátoru a lokalizácii zdrojov hluku v laboratóriu. Následne bol vykonaný výber materiálu a koncepty akustického krytu, z ktorých bolo vybrané finálne konštrukčné riešenie. Finálne konštrukčné riešenie bolo podrobené akustickým simuláciám pre predikciu vložného útlmu a stanovenie rozmerov krytu. Vyrobený kryt bol ďalej testovaný v semi-anechoickej komore a na záver aj na samotnom aktuátore Inova. V závere sú výsledky meraní a výsledky simulácií porovnané medzi sebou.
This thesis deals with the design and testing of the acoustic enclosure for the Inova hydraulic actuator. The purpose of this enclosure is the acoustic insulation of the actuator and its parts, to achieve better acoustic conditions when performing acoustic diagnostics on this device. The first part deals with the theoretical basis of acoustic enclosures, the possibilities of modelling of acoustic problems and market research in materials usable for enclosure construction. The second part deals with the analysis of actuator noise and the localization of noise sources in the laboratory. Subsequently, the choice of material and concepts of the acoustic enclosure was made. Then, the final design solution was selected. The final design solution was subjected to acoustic simulations to predict insertion loss and determine the dimensions of the enclosure. The manufactured enclosure was tested in a semi-anechoic chamber and finally on the Inova actuator. Finally, the measurement results and simulation results are compared with each other.
Description
Citation
KAŠČÁK, P. Hluková izolace hydraulického aktuátoru INOVA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční inženýrství
Comittee
prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. David Paloušek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Maňas, Ph.D. (člen) Ing. Bronislav Růžička, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Vimmr, Ph.D. (člen) Ing. Kateřina Dočekalová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Horák, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Skuhravý (člen)
Date of acceptance
2020-07-21
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a zodpověděl otázky oponenta. Oponent dotaz 1: Proč není uvažována kromě MDF a OSB desek také klasická DTD (dřevotříska) deska? Zodpovězeno Oponent dotaz 2: Na obr. 4-2 vidím ještě lokální maximum na 2 kHz. Proč není zmíněno podobně jako maxima na 200-400 Hz? Zodpovězeno Oponent dotaz 3: Díly krytu z hliníkového plechu se systémem pero-drážka vypálené laserem a následně svařené by nepotřebovaly pomocný rám, jejich akustické vlastnosti by při stejné hmotnosti byly lepší nežli vlastnosti MDF desky a životnost z pohledu násobné montáže/demontáže a skladování by byla vyšší. Proč se od tohoto řešení odešlo? Zodpovězeno Doc. Mazůrek: Byly dopředu definovány limity, které by měl kryt splňovat, jako např. útlum? Zodpovězeno Doc. Mazůrek: Na jakých frekvencích jste předpokládal, že se bude pohybovat hluk tlumiče? Zodpovězeno Doc. Mazůrek: Co je zdrojem rozdílu mezi simulací a měřením? Zodpovězeno Doc. Paloušek: Jaká je hmotnost krytu, je možné, aby s tím manipulovala pouze jedna osoba? Částečně zodpovězeno Doc. Paloušek: Kryt je pouze z MDF desky nebo jsou zde i jiné desky? Zodpovězeno Doc. Paloušek: Jsou součástí krytu tzv. pasti do rohů? Bylo by to vhodné? Zodpovězeno Ing. Růžička: Jaké by byly další kroky pro zlepšení navrženého řešení? Zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO