Vliv zadní části karoserie na aerodynamickou interakci vozidel

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na CFD simulaci jízdy skupiny dvou za sebou jedoucích vozidel DrivAer v různých karosářských variantách. Pro karosářské varianty Estateback, Fastback a Notchback jsou vytvořeny CFD modely, které jsou následně řešeny pomocí turbulentního modelu k-epsilon. Cílem práce je analýza vlivu zadní části karoserie vozů na jejich aerodynamické charakteristiky s ohledem na jízdu ve skupině.
This diploma thesis is focused on CFD simulation of two platooning DrivAer cars with varying bodyworks. CFD models are made for bodywork variants Estateback, Fastback and Notchback, which are solved by k-epsilon turbulent model. Influence of rear body design on platooning and aerodynamics characteristics is analyzed.
Description
Citation
VONDRUŠ, J. Vliv zadní části karoserie na aerodynamickou interakci vozidel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Heger (člen) Ing. Marek Bačovský (člen) Ing. Jan Klimeš (člen)
Date of acceptance
2020-07-21
Defence
Študent zoznámil odbornú komisiu so svojou diplomovou prácou (zadanie, ciele, riešenie, výsledky a záver). Následne zodpovedal otázky oponenta: - Jaké další dopady očekáváte v případě vozidel jedoucích těsně za sebou v souvislosti se změnami proudění (dopady na jízdní bezpečnost, na provoz jednotlivých komponent vozidla apod.)? Do jaké rychlosti je obecně předpokládána tato možnost automatické jízdy vozidel za sebou? Zodpovězeno - Narazil jste v průběhu studia problematiky jízdy vozidel za sebou na publikace, které řeší zároveň vliv úhlu náběhu na aerodynamický odpor? Jaký vliv má úhel náběhu vzduchu na aerodynamický odpor samotného vozidla? Zodpovězeno Ďalšie doplňujúce otázky k diplomovej práci boli: - Aké boli počiatočné podmienky u riešeného modelu? Používali ste stacionárné disky? Zodpovězeno - Konvergencia výpočtovej siete. Hustota výpočtovej siete medznej vrstvy? Časový krok simulácie? Zodpovězeno - Čo znamená prezentovaná špička koeficientu odporu? Zodpovězeno - Odhad zmeny spotreby paliva pre rôzne typy karoserie v samostatnej jazde. Částečně zodpovězeno - Aký vplyv na koeficient odporu by malo uvažovanie chladenia vozidla v úplave? Zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO